Почетна / БРОЈ 374 / Европски пуцањ у сопствену ногу

Европски пуцањ у сопствену ногу

Зa „Печат“ из Солуна Катарина Верикиос
Грци су свесни опасности изласка из еврозоне, али велики број њих спремно пристаје и на повратак драхме само да се ослободи туђег јарма. Извесно је, кажу, да Европа након изласка Грчке из њеног окриља никада више не би била иста не само економски него и хуманитарно, геополитички и историјски

Бомба тежине више мегатона пала је на политичку сцену Грчке изјавом председника Европске комисије, Жан-Клода Јункера, у којој је јавно оптужио премијера Алексиса Ципраса да лаже свој народ. Наводно, Јункер, донедавни веома близак пријатељ грчког премијера и народа, тврди да никада није поменуо Ципрасу да тражи повећање ПДВ на лекове и електричну енергију како би се дошло корак ближе склапању уговора између Грчке и Институција, што је медијима премијер, наравно, одмах пренео у циљу обавештености бирачког тела Грчке на које се ослања његова левичарска влада.

Из седишта коалиционе владе „Сиризе“ и „Независних Грка“, уследила је паљба како према председнику Европске комисије тако и према Институцијама (ЕУ, ЕЦБ и ММФ) који покушавају на све могуће начине да морално деградирају грчки народ и да му ампутирају сваку преосталу наду за национални спас, кад су га већ економски „убили“. Детаљно је наведено у изјави Гаврилиса Сакеларидиса, портпарола „Сиризе“, да су Институције уистину тражиле од грчке владе повећање ПДВ на лекове и електричну енергију, укидање социјалног додатка пензионерима са веома ниским примањима, као и смањење трошкова одбрамбеног система државе. Премијер Ципрас није ништа слагао свој народ, само је пренео оно што су му Институције поручиле, или боље рећи наручиле, те да је један од водећих људи који је дао посебно надахнуће овој наруџбини био и Ж. К. Јункер.

Излазак Грчке из еврозоне се већ и тамо сматра јавном тајном, односно неминовношћу која се може догодити сваког тренутка. Грађанима Грчке се једноставно још није „искристалисало у глави“ шта ће бити после, када прође тај баук звани Grexit. Наравно да се обични смртници надају да ће им после банкрота земље бити отписани сви приватни кредити, не узимајући у обзир да банке којима дугују нису грчке него европске. „Добродушни“ британски „Телеграф“ се побринуо да видео-спотом, у трајању од 51 секунде, покаже како Грцима тако и широј светској јавности шта ће бити ако се случајно догоди толико жељно очекивани, са британске стране, Grexit. У споту се показује да ће сви грађани Грчке подићи своје већ истањене уштеђевине из банака, да ће Грчка национална банка поклекнути, да ће берзе изгубити сваки оријентир, да ће се појавити изненадни социјални немири ширих размера те да ће завладати хаос гори него после отварања Пандорине кутије.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *