Почетна / БРОЈ 373 / Чак и Хаду гори под ногама

Чак и Хаду гори под ногама

Зa „Печат“ из Солуна Катарина Верикиос
До краја месеца, до такозване „крајње границе“ остало је само око две недеље, када ће се, већ сасвим извесно, знати ком свету ће убудуће припадати Грчка

Почетком минуле недеље, грчка влада, односно преговарачки тим за економске везе и обавезе према Институцијама Европе (ЕУ, ЕЦБ, ММФ) предаo је Бриселу нову листу предлога не би ли допринеo што бржем решавању грчког проблема. Поменути проблем, који је већ чувен по трајању и мучним покушајима две заинтересоване стране, Грчке и Институција, за изналажење решења, још једанпут је дошао до кризне тачке.

Европска комисија је ову листу последњих предлога за свеопшти спас грчке нације и земље карактеристично назвала „paperology“, „украшавајући“ је метафоричким значењем празне папирологије, те ју је одбила као непотпуну, нејасну и изван постојеће теме. Извесно је да су договори на релацији Атина – Брисел, после пет месеци преговора, дошли до тачке кључања.

 

БАНКРОТИРАНА АТЛАНТИДА Кредитори и повериоци више не верују да Грчка има намеру да помогне себи како би избегла изненадни бродолом. Називајући је „савременом банкротираном Атлантидом“, страна средства информисања наглашавају да се у садашњој међународној политичкој и економској ситуацији за ову државу више не назире ни уздржани оптимизам „европске стране“ у погледу проналажења изласка из лавиринта и бега од „Минотауруса“, то јест Grexita. Последњих неколико дана европски званичници исказују, поводом економских и социјалних прилика, само страх и сумњу у опстанак Грчке. Више не постоји ни изјава бар неког релативно „безначајног“ европског званичника који верује да ће се договор између Атине и Брисела на крају ипак постићи. Недостаје бар једна „морална енергетска инјекција“ грчкој влади да би могла да се уљуљка у сигурност неког неочекиваног чуда. То чудо би могло хипотетички бити губљење стрпљења са „европске стране“, која би у последњем моменту отворила славину за толико очекиваних 7,2 милијарде евра и опростила већи део дугова сиромашне Хеладе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *