Почетна / БРОЈ 373 / Балкански џихад

Балкански џихад

Пише Игор Јовановић
Народи Балкана од 5. јуна имају још један разлог за бригу. Претње Исламске државе озбиљне су баш као што је и њихова пропаганда врхунска

Група брадатих наоружаних мушкараца у униформама баца клетве на све невернике и неистомишљенике у исламском свету. Окружени својом децом и погледа упртих у вечност, они изричу смртне пресуде хиљадама друге деце и људи на Балкану. Ако сте мислили да је ово сцена из средњег века, преварили сте се. Нажалост. То лако може да буде и суморна скора будућност балканских државица које радикални исламисти, окупљени у Исламску државу и сродне организације, покушавају да претворе у своје регрутне центре.

 

ИНТЕРНЕТ ЏИХАД „Борите се тамо, борите се против њих. Ако можете, постављајте им експлозив испод аута или кућа, свима њима. Ако можете, узмите отров, ставите им у пиће, у храну, нека цркну, нека цркну од муке, од отрова. Убијајте их на сваком месту где год стигнете, по Босни, по Србији, по Санџаку, ви то можете. Алах ће вас помоћи…“ Ово је само део порука које су борци Исламске државе пореклом са Балкана упутили својим сународницима.

Снимак Исламске државе у којем се позива на убијање људи на Балкану објављен је на друштвеним мрежама 5. јуна, само дан пре него што је поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрања, посетио Сарајево. Главне улоге у двадесетоминутном пропагандном филму радикалних исламиста имају њихови борци пореклом са Балкана, који говоре језицима матичних држава. Тако на убиства по Босни и Србији позива човек који се назива Салахудин ал-Босни и који течно говори на српском или, како неки кажу, „босанском језику“. Његов саборац Абу-Муџатил ал-Косови пре одласка на Блиски исток звао се Ридван Хаћифи и живео је у Гњилану. У видео-снимку се обратио на албанском језику, а неверницима на Балкану поручио је да се више нигде неће осећати сигурним. „Црни дани вам долазе. Плашићете се да идете улицом. Плашићете се на радном месту. Нећете бити сигурни ни у својим домовима“, претио је са снимка Ал-Косови обучен у маскирну униформу и стежући у рукама калашњиков.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *