Почетна / БРОЈ 372 / Афера Јанша: Долијале „ситне рибе“

Афера Јанша: Долијале „ситне рибе“

Зa „Печат“ из Љубљане Светлана Васовић-Мекина
Како је пропао покушај да се Јанез Јанша – као осуђеник, криминалац – уклони са словеначке политичке сцене

У жељи да учини примамљивом куповину својих оклопних осмоточкаша финско предузеће „Патрија“ упустило се 2005. године у ризичан, иако у војној индустрији често примењиван маневар „подмазивања“ кључних људи у администрацији циљане државе – Словенији. Ангажовани су разни посредници, од сликара преко високо рангираних словеначких политичара (у доба када је владу водио Јанез Јанша) до генерала Словеначке војске; обећаване су масне провизије, а паре су убрзо почеле да „лежу“ на рачуне. Кретање масивних сума новца пут Балкана побудило је занимање истражних органа најпре у Финској, а потом и у Аустрији и Словенији. У Финској није кажњиво само примање него и нуђење мита, па су убрзо покренуте истраге у све три земље, а прикључила им се и Хрватска у којој је сумња на незаконито посредовање у послу набавке „Патрија“ за хрватску војску пала на Стјепана Месића.

Осумњичен због корупције, Јанша губи на изборима 2008. године а три године касније почиње маратонско суђење. На вишегодишње затворске казне осуђени су разни посредници заједно са налогодавцима из Финске и врха словеначке власти, на челу са Јанезом Јаншом. Упркос различитим правним смицалицама, Јанша је прошлог лета завршио иза решетака, али казну није одслужио у потпуности. Штавише, догодио се коперникански обрт словеначки Уставни суд недавно усваја Јаншину жалбу. Не само да је Јанез Јанша поново постао слободан човек, него је захваљујући одлуци Уставног суда сада у прилици да тужи и од словеначке државе добије знатну одштету за дане проведене у затвору. Процес је тако добио неславну, иако очекивану завршницу, па су због примања мита осуђени само разни „извршиоци“ и ситнији посредници. И све то упркос чињеници да је Јанши досуђену затворску казну претходно потврдио не само Виши суд у Љубљани, него и Врховни суд Словеније.

На сличан начин извукли су се и директори „Патрије“ у Финској, јер је и у њиховом примеру тамошњи суд на опште изненађење пресудио да подаци, прикупљени у доказном поступку, нису довољни за осуду оптужених „изван разумне сумње“. Сви су отишли из суднице као невини људи.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *