Почетна / БРОЈ 371 / Зелене стране – Опседнутост ветрењачама

Зелене стране – Опседнутост ветрењачама

Пише Мара Кнежевић Керн

Шта се крије под лажном заставом „зелене енергије“?

Сакривено у забити кинеске провинције, у близини индустријског насеља Баотон, лежи гигантско вештачко језеро величине града, испуњено црним токсичним муљем насталим од прераде руде – основне сировине за производњу мобилних телефона, компјутера, видео уређаја… Сви симболи наше цивилизације изграђене на токсичном муљу, зависе од екстракције 17 ретких минерала, међу којима су церијум и неодимијум, неопходни за производњу „зелених“ турбина ветрењача.

 

СНИМЦИ ПАКЛА НА ЗЕМЉИ Баотон језеро је окружено пумпама које даноноћно избацују муљевиту течност, пристиглу у цистернама из оближњих рафинерија, испуштајући несносну буку и мирис сумпора. Тим Моган је током боравка са групом архитеката и дизајнера – оснивача Unknown Fields Division, направио стравичне снимке Пакла на Земљи.

„Кренуо сам уназад следећи пут којим се крећу наши одбачени предмети, настали као резултат потрошачке грознице. Рудници и фабрике града Баотоу помажу опстанак нашег конзумерског сна; они су највећи испоручиоци ретких минерала, који чине састојак већине производа савремене цивилизације.“
Колатералну штету представљају деца рођена с меким костима и бебе оболеле од канцера; људима испадају зуби а коса веома рано почиње да седи. У Далахаи насељу утврђен је енорман пораст остеопорозе, кожних и респираторних болести, а ниво радијације из језера је десетоструко већи од уобичајеног за ту област. Док становници иду с гас -маскама, покушавајући да спрече продор смртоносне прашине у плућа, на улазу у насеље стоје билборди с идиличном сценом ветрењача постављених у зеленом пољу под плавим, ведрим небом.
Човек је својим деловањем овај предео претворио у застрашујућу пустињу, за шта смо сви одговорни, а пре свега произвођачи финалних производа, незајажљиви у потрази за сировинама и тржиштем. „Ко се једном сусретне с овим призором смрти, никада више неће посматрати мобилне телефоне на исти начин; Еплова реклама има друго застрашујуће лице, с којим одбијамо да се суочимо“, каже Морган, упозоравајући на позадину маркетиншке приче о „зеленој“ енергији. У Батуу се производе магнети за турбине коришћене у ВБ за производњу ветрењача – још једног од смртних грехова наше цивилизације, чија производња за собом оставља тоне јаловине, и енорман профит за „зелене“ компаније, заштићене декретом УН као произвођачи „чисте енергије“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. у вези `ветрогенератора` о – инфра-звуку (INFRA-sound) и шта може да изазове, ни речи ?

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *