Зелене стране – Опседнутост ветрењачама

Пише Мара Кнежевић Керн

Шта се крије под лажном заставом „зелене енергије“?

Сакривено у забити кинеске провинције, у близини индустријског насеља Баотон, лежи гигантско вештачко језеро величине града, испуњено црним токсичним муљем насталим од прераде руде – основне сировине за производњу мобилних телефона, компјутера, видео уређаја… Сви симболи наше цивилизације изграђене на токсичном муљу, зависе од екстракције 17 ретких минерала, међу којима су церијум и неодимијум, неопходни за производњу „зелених“ турбина ветрењача.

 

СНИМЦИ ПАКЛА НА ЗЕМЉИ Баотон језеро је окружено пумпама које даноноћно избацују муљевиту течност, пристиглу у цистернама из оближњих рафинерија, испуштајући несносну буку и мирис сумпора. Тим Моган је током боравка са групом архитеката и дизајнера – оснивача Unknown Fields Division, направио стравичне снимке Пакла на Земљи.

„Кренуо сам уназад следећи пут којим се крећу наши одбачени предмети, настали као резултат потрошачке грознице. Рудници и фабрике града Баотоу помажу опстанак нашег конзумерског сна; они су највећи испоручиоци ретких минерала, који чине састојак већине производа савремене цивилизације.“
Колатералну штету представљају деца рођена с меким костима и бебе оболеле од канцера; људима испадају зуби а коса веома рано почиње да седи. У Далахаи насељу утврђен је енорман пораст остеопорозе, кожних и респираторних болести, а ниво радијације из језера је десетоструко већи од уобичајеног за ту област. Док становници иду с гас -маскама, покушавајући да спрече продор смртоносне прашине у плућа, на улазу у насеље стоје билборди с идиличном сценом ветрењача постављених у зеленом пољу под плавим, ведрим небом.
Човек је својим деловањем овај предео претворио у застрашујућу пустињу, за шта смо сви одговорни, а пре свега произвођачи финалних производа, незајажљиви у потрази за сировинама и тржиштем. „Ко се једном сусретне с овим призором смрти, никада више неће посматрати мобилне телефоне на исти начин; Еплова реклама има друго застрашујуће лице, с којим одбијамо да се суочимо“, каже Морган, упозоравајући на позадину маркетиншке приче о „зеленој“ енергији. У Батуу се производе магнети за турбине коришћене у ВБ за производњу ветрењача – још једног од смртних грехова наше цивилизације, чија производња за собом оставља тоне јаловине, и енорман профит за „зелене“ компаније, заштићене декретом УН као произвођачи „чисте енергије“.

[restrictedarea]

ГУРАЊЕ ПОД „ЗЕЛЕНИ ТЕПИХ“ Шкотски новинар Камерун МекНиш водио је кампању против Дунмагласовог плана за изградњу поља с ветрењачама, све док шкотска влада није одобрила овај профитабилни ! „зелени“ пројекат. Он подсећа јавност да иза приче о чистом, самоодрживом извору енергије стоје кинеска токсична јаловишта, док компанија (регистрована на Бермудима) спроводи маркетиншку кампању лажног представљања.
Мек Ниш наводи податке о пратећим прљавим технологијама коришћеним за реализацију „зеленог“ плана, укључујући мрежу нових путева, неопходних за допремање цемента за темеље, као и за израду темеља потребних за причвршћивање стубова.
У УК су већ стављене у функцију 3.153 турбине, од чега је половина у Шкотској, која планира да до 2020. произведе 80 одсто „зелене“ енергије. Маркетиншки пројекат „смањимо емисију СО2 зеленим технологијама“ у ствари нема никакав научни кредибилитет. Нико до сада није објавио податке колико се „омраженог“ СО2 емитује да би се поставиле „зелене“ турбине. Према неким истраживањима, енергија на угаљ емитује далеко мање СО2, али претпоставља и далеко мању могућност за зараду.
Читав пројекат осмишљен је с намером да се максимално заштити произвођач, уз пребацивање терета трошкова и ризика на потрошача. Ту је и законска обавеза о коришћењу „обновљивих извора“ енергије, која се односи на потрошаче приморане да део енергије преузму од ових компанија (по високим и непредвидљивим ценама), што ће довести до драматичних социјалних промена, укључујући уништавање кинеског екосистема и живота људи настањених у близини рудника. Њихове судбине су само колатерална штета гурнута под „зелени тепих“.

Тренутна опседнутост Европљана ветрењачама потиче из захтева ЕУ забринуте због „климатских промена“ (отопљење је избачено из жаргона након евидентног захлађења). Унија је обавезала владе да до 2020. морају произвести 15 одсто енергије из „обновљивих“ извора, што се показало као рачун без крчмара. Изузетно хладне зиме, без ветра, утицале су на драстично смањење производње „струје на ветар“, и повећање потребе за енергијом.

НУКЛЕАРНА ЕНЕРГИЈА ЗЕЛЕНЕ БОЈЕ У настојању да што више заштити „зелене“ компаније влада им омогућава да у сезони без ветра штеде енергију и подижу цену, а за сезону с ветром (кад би по логици пала цена) осмишљавају компликоване механизме за пребацивање трошка на потрошаче. Аутори извештаја Краљевске електротехничке академије упозоравају да ће прелазак са постојећих извора енергије на економију усмерену ка смањењу емисије СО2 изазвати велике социјалне промене, које нико не узима у обзир, нити зна како да реши проблем.

Заговорници (профитери) из Ал Горове операције под лажном зеленом заставом, покушавају да – у име смањења емисије СО2 – нуклеарну енергију прогласе „зеленом“. Уколико занемаримо катастрофу у Фукушими, остаје нерешен проблем одлагања нуклеарног отпада, чије депоновање представља изазов за решавање нерешивог проблема.
Научници су покушали да смање опасност од радиоактивног нуклеарног отпада, смештајући га у јаме настале ископавањем рудника соли. Поступак се састоји у смештању отпада у дубину јаме, како би временом – по логици ствари – со прекрила контејнере и изоловала радиоактивну материју за следећих хиљаду година.
Међутим, директор Сервиса за информације о нуклеарним ресурсима упозорава на проблеме настале током реализације WIPP пилот програма (Waste Isolation Pilot Project) у трећој по величини депонији радиоактивног отпада у САД. Ово складиште, са 80.000 м3 простора, налази се у Карлсбаду (Нови Мексико). У њега је до сада (од 1999) пристигло је 11.000 товара отпада.

У последње време појавили су се проблеми због којих је дошло до затварања стоваришта, а пожар је додатно довео до проглашавања опште опасности, после ослобађања радиоактивног облака. Додатни проблем представља могућност оштећења складишта услед земљотреса, или оштећења подлоге услед вибрација насталих фракинг операцијама у непосредној близини. Ова технологија је већ довела до низа земљотреса изазваних упумпавањем течности у бушотине под великим притиском.

 

ФРАКИНГ ПОМАМА Отварање фракинг-бушотине у близини подземних контејнера с радиоактивним отпадом могло би се окарактерисати као акт тероризма, да иза њега не стоји гувернер државе Сузана Мартинез, која неконтролисано даје дозволе за отварње фракинг – бушотина у непосредном окружењу WIPP. Оперативни директор WIPP изражава бојазан да би сем изазивања земљотреса (у Тексасу је већ дошло до учесталости броја земљотреса изазваних фракингом) – ова технологија могла довести до продирања упумпаваног садржаја (хемикалије, нафта и гас) у слану јаму, што би довело до оштећења контејнера.

Фракинг-помама је довела до повратка нафташа у експлоатисане бушотине, како би приступили хоризонталном пумпању, што је довело до тога да се WIPP стовариште нашло у епицентру бушења. Новинар Дар Џемаил дошао је до податка да је гувернер дао сагласност за провлачење цеви испод WIPP депоније. Ова локација је изабрана 1970, због тога што у близини није било налазишта нафте и гаса, а данас су се најближа постројења приближила на миљу од депоније, окруживши је са 100 бушотина, док се на удаљености од три миље налази још 350 бушотина.
Гувернера не брине ни могућност да – услед удара и вибрација – дође до геолошког дестабилизовања стена и подземних резервоара слане воде, као ни то што је WIPP месецима био затворен, ради провере безбедности. Обустављање пријема новог отпада довело је до проблема у нуклеарки Лос Аламос, примораној да гомила отпад на отвореном.
Стручњаци упозоравају на додатну опасност од преоптерећених саобраћајница, којима тутње шлепери напуњени нафтом и гасом, као и товари уранијумског отпада. Тако густ саобраћај неминовно доводи до могућих инцидената с драматичним, тешко сагледивим последицама.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. у вези `ветрогенератора` о – инфра-звуку (INFRA-sound) и шта може да изазове, ни речи ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *