Завршена полицијска акција у Куманову, терористи се предали

Нешто после 18 сати завршена је полицијска акција у Куманову, а последњих тридесетак терориста који су се налазили у приватнимм кућама, предали су се, јавила је екипа скопског листа “Вечер” са лица места.

Нешто после 18 сати завршена је полицијска акција у Куманову, а последњих тридесетак  терориста који су се налазили у приватнимм кућама, предали су се, јавила је екипа скопског листа “Вечер” са лица места.

Напад на кумановско Дивље насеље и Македонију није успео, пише лист и истиче да су три полицајца погинула у данасњим инцидентима.

Полицијска возила се, наводи овај дневник, повлаче из села око Куманова.

Тридесетак терориста се предало полицији. Они су, како се наводи, излазили са белим чаршавима из кућа у којима су се крили.

Лист наводи да је МУП потврдио да је терористичка група елиминисана и неутрализована.

Није, међуитм, познат број терориста који су се нашли у рукама полиције, али се незванично помиње цифра од преко 25.

Описујући ситуацију, лист пише да се обруч око терориста стезао систематски, корак по корак, а у прилог томе су ишле и уске улице, а предали су се када су остали без муниције и могућности за бекство.

“Око 18.45 сати и детонације су престале, а Кумановом се убрзо проширила  информација да су терористи живи и у рукама полицајаца”, наводи “Вечер”.

Портпарол македонског МУП-а Иво Котевски потврдио је да је Министарство унутрашњих послова јутрос започело акцију на откривању и разбијању терористичке групе чији је циљ био да организује нападе на државне институције.

У изјави за медије Котевски је рекао да је према њиховим сазнањима  оружана група је ушла у Македонију илегално из једне суседне државе и преко својих јатака се организовала за терористичке нападе.

Надлежне службе су успеле да их лоцијарају у једном кумановском насељу, навео је Котевски, тачније у неколико кућа у том насељу.

“Сазнања су упућивала да је група добро наоружана и обучена за борбу у таквим условима”, рекао је Котевски.

Полицијске снаге су у јутрошнњој акцији наишле на жесток отпор терориста, који су, према његовим речима, напали полицајце аутоматским оружјем и бомбама и снајперском ватром.

“На напад је одговорено и у току су активности на терену”, навео је Котевски и додао да специфичност насеља са уским уличицама и великим бројем представља повећан ризик за полицијске јединице на терену, због чега полиција мора да врши претрес свих околних кућа ради безбедности. Он је апеловао на грађане и јавност да остану уздржани и мирни у овом моменту, те најавио да ће бити упознати са свим новим информацијама.

Амбасада САД у Скопљу је, међуитм, изразила саучешће породицама погинулих полицајаца и грађана.

“Дубоко жалимо за изгубљеним људским животима у вези са акцијом у околини Куманова и изражавамо саучешће породицама погинулих полицајаца и грађана, као и онима који су повређени”, наводи се у саопштењу амбасаде САД и додаје да то представништво с пажњом прати стање на терену и да је у сталном контакту са представницима властима И политичким лидерима.

Из америчке амбасаде су позвали грађане да остану смирени и да дозволе утврђивање чињеница.

И Делегација Европске уније у Македонији с пажњом прати догађаје у Куманову, где се од јутрос води полицијска акција против наоружане групе, и изражавају наду да до ескалације напетости у том рејону неће доћи.

Из Делегације ЕУ су саопштили да су у сталном контакту са властима и представницима политичких партија у Македонији.

Они апелују на грађане и политичке факторе у земљи да остану смирени и да сачекају, како се наводи, потврду чињеница од релевантних институција.

Поводом јутрошње полицијске акције у Куманову, у којој, како јављају македонски медији, има повређених, а можда и погинулих цивила и полицајаца, огласио се и Демократски савез Срба у Македонији, истакавши да са забринутошћу прати развој стања.

Из те странке апелују на смиреност и уздржаност.

Демократски савез је позвао грађане да се, без обзира на етничку и верску припадност, уједине и да осуде терористичке нападе, да их изолују и да сарађују са снагама безбедности.

“Очекујемо од грађана да пруже подршку снагама безбедности у борби са терористима који угрожавају безбедност и територијални итегритет Македоније”, наводи се у саопштењу Демократског савеза.

Тај савез апелује на све остале партије да престану са међусобним оптужбама и од снага безбедности очекују да се на ефикасан начин обрачунају са наоружаним групама.

Портал Телеграф је објавио да су продавнице у Куманову углавном затворене, а грађани узнемирени, те да се чују повремени пуцњи, а над Дивљим насељем у околини тог града се вије густ дим.

Портал наводи да се са подручја Дивљег насеља, као на длану види ауто-пут ка Скопљу, те да полицијски пункт постављен у близини пијаце не дозвољава никоме пролаз.

 

Иванов прекинуо посету Москви

 

Председник Македоније Ђорђе Иванов је, због догађаја у Куманову, прекинуо званичну посету Русији и вратио се у земљу, саопштено је из његовог кабинета.

Из кабинета најављују да ће по његовом повратку бити сазван Савет безбедности у вези са последњим догађајима у Куманову.

 

Заев позвао Груевског да каже шта се дешава у земљи

 

Лидер најутицајније опозиционе странке -Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев позвао је данас премијера Николу Груевског да изађе и јавности објасни шта се у тој земљи дешава.

“Позивам Николу Груевског да одмах изађе пред грађане Македоније и да објасни ко зашто и у ком циљу дестабилизује Македонију”, навео је Заев у страначком саопштењу.

Он тражи и одговор на питање да ли и зашто криминалне групе са, како је рекао, суседних територија улазе у Македонију, те ко их је и у ком циљу организовао.

Исто то, како је рекао, треба да уради и лидер албанске Демократске уније интеграција Али Ахмети.

Јер, поручује Заев, жртве су грађани, и Македонци, и Албанци, и полицајци, и цивилно становништво.

“Сада је најважније да се помогне цивилном становништву и да му се обебзбеди гарантована безбедност”, навео је лидер СДСМ-а и позвао грађане на смиреност и присебност, те да не подлежу мрачним сценаријима о изазивању сукоба и дестабилизације Македоније.

Црни сценарио, навео је, неће успети, јер грађани препознају у чијем је интересу овакав сценарио и неће дозволити да у њега  буду умешани.

“Македонци и Албанци, као и сви други грађани су уједињени као никада до сада… Убеђен сам да ће тако и остати”, поручио је Заев, чија странка од половине фебруара објављује снимке незаконито прислушкиваних разговора, а на основу којих тражи оставку владе и формирање прелазне до нових избора.

Од пре четири дана СДСМ на челу са Заевим је иницирао протесте који у почели у Скопљу, а потом су се проширили и на остале македонске градове.

 

Експрес: У инцидентима има и грађана са Косова

У оружаним инцидентима у Македонији има и грађана са Косова, јавио је приштински “Експрес”.

Тај лист је кратко објавио, позивајући се на своје изворе, да у том граду има и грађана са Косова, који су укључени у оружаним инцидентима у Куманову.

Како јављају приштински медији, покрет Самоопредељење је затражило од званичне Приштине и Тиране да реагују и да зауставе, како су навели, “диктатора” Николу Груевског, премијера Македоније.

Потпреседница скупштине Косова из овог покрета, Аида Дергути је рекла да су ујутру “нападнути Албанци у Македонији, као некада, када је српска полиција је напала Албанце на Косову” и поручила македноским властима.

“Немојте да нас терате да седам милиона Албанаца, кренемо празних руку и да не буде више те државе”, поручила је Дергутијева.

И бивши шеф тајне косовске службе познате као СИК, председник скупштине Косова Кадри Весели је на фејсбуку написао да верује да институције и држава Македонија имају вољу и капацитете да политичке проблеме и евентуалне етничке тензије третирају разумно и демократским средствима.

Министарство иностраних послова Косова раније је данас, поводом упада наоружаних људи у Куманово и акције македонске полиције, осудило покушаје дестабилизације Македоније и апеловало на уздржаност од насиља у тој земљи.

“Косово оштро осуђује угрожавање реда и безбедности од стране било којег појединца или групе са циљем дестабилизације Македоније. МИП уједно апелује код свих страна да се уздрже од насиља и да нађу решење путем политичког дијалога у оквиру институција Македоније и Охридског споразума који гарантује интегритет Македоније и испуњавање права заједница”, наводи се у саопштењу.

Македонско Министарство унутрасњих послова претходно је саопштило да је у Куманову данас дошло до обрачуна припадника полиције са наоружаном терористичком групом, која је дошла из једне суседне земље и која је имала за циљ да нападне државне институције.

 

Вајгл : Македонија на прекретници

Стални известилац Европског парламента за Македонију Иво Вајгл оценио је данас да сукоби македонске полиције са наоружаним групама у Тетову представлају прекретницу и да би њихова ескалација угрозила, не само стабилност те државе, него и целог региона.

“Данашњим крвавим сукобима у Куманову и људским жртвама, политичка криза у Македонији достигла је по свему судећи пресудну тачку за будућност земље која већ десет година чека на отварање преговарачких поглављаза приступање ЕУ”, упозорио је Вајгл у саопштењу за медије.

Словеначки посланик, који је и цлан парламентарне групе за посредовање између власти и опозиције у македонској кризи, је упозорио да је на политичким лидерима да спрече ескалацију насиља на улицама, како од стране демонстраната, тако и од полиције.

Он је позвао све македонске државне институције, укључујући парламент кога је опозиција напустила након што су лидери највеће опозиционе партије оптужени за покушај државног удара, да се укључе у спречавање физичког и вербалног насиља и тероризма.

“Македонија у овом тренутку заслужује сву пажњу ЕУ и међународне заједнице, а дестабилизација државе би лако могла да има тешке последице за регионалну стабилност југоусточне Европе”, поручио је Вајгл.

 

ОЕБС апелује на мир у Куманову

Мисија ОЕБС у Скопљу је данас саопштила да помно прати и процењује ситуацију у Куманову, где се македонска полиција обрачунава са групом наоружаних терориста, и позвала стране да покажу уздржаност.

“Верујемо да је безбедност локалног становништва од кључне важности”, изјавила је амбасадор Маријана Берец, вршилац дужности шефа мисије ОЕБС у Скопљу.

“У сталном смо контакту са властима и апелујемо на све грађане и политичке странке да остану мирни. Тренутни и хитни приоритет је да се избегне било каква ескалација која би могла да резултује новим насиљем”, рекла је Берецова.

 

Јахјага дубоко забринута због ситуације у Македонији

Председница Косова Атифете Јахјага изразила је данас дубоку забринутост због ситуације у Македонији.

“Преседница Јахјага апелује на све стране да уважавају закон и да се уждрже од насиља. Прседница Јахјага је у сталном контакту са релевантним институцијама Косова”, наводи се у кратком саопштењу Јахјагиног кабинета.

И премијер Косова Иса Мустафа изразио је забринутост због насиља у Куманову. Он је на својој Фацебоок страници написао да  је Косово заинтересовано да Македонија буде стабилна.

Мустафа је навео да је Косово веома заинтересовано и да ”дубоко верује да је отклањење насиља у корист свих страна и стабилности у Македонији”.

Раније данас је и косовско министарство иностраних пословае, поводом упада наоружаних људи у Куманово и акције македонске полиције, осудило покушаје дестабилизације Македоније и апеловало на уздржаност од насиља у тој земљи.

“Косово оштро осуђује угрожавање реда и безбедности од стране било ког појединца или групе са циљем дестабилизације Македоније. МИП уједно апелује код свих страна да се уздрже од насиља и да нађу решење путем политичког дијалога у оквиру институција Македоније и Охридског споразума који гарантује интегритет Македоније и испуњавање права заједница”, каже се у саопштењу.

 

Један коментар

  1. ima u tome sta je portparol rekao,da su to ubacene grupe susedne zemlje ne imenujuci od strane makedonije tzv.kosovo drzavu,i dobre strane,jer ovako ispade,da nisu priznali kosovo kao drzavu,pa samim tim,ta grupa je grupa terorista,a ceo balkan,a narocito americki sponzori istih terorista,itekako znaju i ko su,i zasta im sluze,cilj je miniranje sad turskog toka!od amera,infatilno,bolesno,ali ima i dobrog u ovoj situaciji,siptari se,,ogoljuju,,namere im se vide,sto rece,,smrdi im necovijestvo,,!a ogoljuju se i drugosrbijanci,jer sad je muka,kako sad opravdati jadne,napacenje,ugrozene siptare,njihova ljudska,sklona oruzju prava?mozda kako neko rece danas,u komentarima po portalima,,ma kriv je slobo milosevic,on ispod lipe zapoveda?crnohumorno,ali istinito,njega su satanizovali,zbog tij,jadnih,sklonih oruzju albanaca,ugnjetavao ih je on!slobe nema odavno,jadnici ne miruju,potpaljuju balkan,a drugosrbijanci cekaju?sta im ciniti sad?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *