Почетна / БРОЈ 369 / Закаснели московски гост

Закаснели московски гост

Зa „Печат“ из Берлина МИРОСЛАВ СТОЈАНОВИЋ
Ангела Меркел „дан после“ у руској престоници: једна од најделикатнијих мисија немачке канцеларке, под тешком сенком трагичне прошлости и туробних времена у тренутним односима Берлина и Москве, испоставила се, управо захваљујући „закашњењу“, као промишљен политички потез – Меркелова је привилеговано имала један дан Путина „само за себе“ и ексклузивну медијску пажњу

Није то био сигурно пут у Каносу, али јесте свакако једно од најосетљивијих путовања немачке канцеларке: кратак боравак Ангеле Меркел у Москви (минула недеља, 10. мај) учинили су крајње деликатним трауматична (трагична) прошлост и туробан период кроз који, већ месецима, пролазе односи између Немачке и Русије.

На овај пут су је испратила жестока политичка варничења у сопственој земљи. Једни су је критиковали што се придружила синхронизованом и организованом бојкоту западњака, неспорно диригованог из вашингтонске централе, да не буде 9. маја на Црвеном тргу. Управо је немачка канцеларка, тврдили су ови, из историјских (трагичних) разлога морала да се тамо нађе на Дан победе над фашизмом а поводом велике, седамдесете годишњице окончања Другог светског рата.

Други, бројнији и гласнији, аплаудирали су Меркеловој што је „демонстративно одбила“ да се „диви (најновијим) Путиновим тенковима“ (већину њених земљака, и кад о томе не говоре гласно, „емотивно погађа“ демонстрација победничког руског тријумфализма над немачким поразом) и одлучила да се, дан касније, поклони „милионима жртава“ уништавајућег рата који је Вермахт на руском тлу водио по принципу (њене речи) „спржене земље“. Био је то промишљен и прагматичан, тврдили су, политички потез. Иако закаснело, Меркелова је била важан Путинов гост. За њу је руски председник, тек дан после велике светковине, могао да резервише посебно време и ексклузивни третман. Тако је унапред обезбеђена наглашена медијска пажња на коју Меркелова, дан раније, као једна међу бројним званицама, није могла да рачуна.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Један коментар

  1. Nista posebno nema to sto je dosla.Samo je pokazala da je malo tamo malo ovamo.Morala je zbog svojih saveznika da ih slusa,a Rusija joj se ne ispusta,zna kako su prosli…..

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *