Почетна / БРОЈ 368 / Велика парада с великом поруком

Велика парада с великом поруком

Пише Филип Родић
Широм Европе 9. маја обележава се 70-годишњица победе у Другом светском рату. Најважнија и за неке најконтроверзнија прослава одржаће се у Москви, престоници државе за коју се може рећи да је убедљиво највише допринела победи над Трећим рајхом и само у Лењинграду изгубила више људи него Велика Британија и САД укупно током читавог рата

Пре десет година, приликом обележавања 60. година од победе над фашизмом, на Паради на Црвеном тргу, поред председника Владимира Путина били су и лидери САД, Француске, Немачке и других западних земаља. Ове године не само што ови лидери не желе да присуствују прослави у Москви него врше снажан притисак и на остале да тамо не иду. Најчувенији је пример чешког председника Милоша Земана, који је отворено признао да му је амерички амбасадор у Прагу „снажно сугерисао“ да не иде пут Москве. Земан је, ипак, под оваквим притиском одлучио да у Москву оде, али да не присуствује Паради. Пример црногорског председника Филипа Вујановића је мало друкчији. Он је прво прихватио позив да дође у руску престоницу, а потом променио одлуку и смислио да је најбоље да Дан победе прослави скромно и свечано у својој Подгорици. У овом контексту у очи свакако упада одлука председника Србије Томислава Николића на којег је, такође, вршен јавни притисак (преко медија) у складу са осталим искуствима сигурно и тајни, дипломатски, да не иде у Москву. Николић је, наиме, не само одлучио да оде и присуствује Паради него и да на Паради учествују представници Војске Србије, што је изазвало згражање многих.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Један коментар

  1. Gledajte i čuvajte „srce“, uživajte s ponosom jer i mi Srbi/jugosloveni/ smo stradalnici tog istorijski najstrašnijeg rata u istoriji! Po žrtvama, odmah iza Rusa, spram veličine zemlje! O doprinosu da se i ne govori! Živeli BRAĆO!

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *