Почетна / БРОЈ 368 / Вашингтон – одбрана и последњи дани

Вашингтон – одбрана и последњи дани

Пише Зоран Милошевић
САД завршавају своје постојање као светски хегемон. Крст над војном хегемонијом Америке у свету поставили су Руси у Сирији, а над финансијском Кина, оснивањем Азијске инфраструктурно-инвестиционе банке

Пад Америке као светске силе број један започет је у Сирији, где је председник САД Барак Обама, први пут у историји ове државе, одустао од званично најављеног војног напада, чиме је демонстрирао не само своје слабости већ и слабости државе коју води. „Официри су одбили да слушају Обаму у вези са питањем Сирије.“ Дошло је до неочекиване „побуне генерала“, јер нису хтели да срљају у пораз. Осим тога, појавио се и проблем финансирања рата: САД имају веома висок степен задужености и не могу више да улазе у конфликте како су навикле: брз успех и мали губици.

После пораза у Сирији, за који оптужује Русију, Америка је повела „нови хладни рат“ против ове земље. Међутим, тај „рат“ никоме није донео ништа, осим моралну сатисфакцију Вашингтону. „Савез САД и Европскe уније у вези са санкцијама није положио испит, јер су руске контрасанкције нанеле изузетну штету државама Уније, а посебно Италији, Грчкој, Шпанији, Словачкој, Аустрији и Мађарској, оне су изгубиле значајан део зараде због обустављања извоза у Федерацију“, пишу Немачке економске новости.

Други пораз Американцима нанела је Кина стварањем Азијске инфраструктурно        -инвестиционе банке, која је подрила савез САД не само са државама Уније него и са азијским државама. Аустралија, Јужна Кореја, па чак и Велика Британија, постале су саоснивачи азијског конкурента Међународном монетарном фонду. Бивши амерички министар финансија Лари Самерс ово је назвао „крајем финансијске хегемоније САД у свету“. Данас се тамо отварају радна места само у мало плаћеним сферама какве су услуге, а због јефтине нафте на хиљаде добро плаћених радника је остало без посла. Но, новозапослени у услугама не могу да купују много, само елементарно: храну, одећу, тако да се потрошња не повећава. Напротив!

Трећа провера снаге САД одвија се у Јемену. Утицајни амерички лист Форин полиси (редакција се налази у Вашингтону) са дозом скепсе прокоментарисао је тамошњи ангажман државе. „Подржавамо Саудијску Арабију оружјем, извиђањима и технологијама ризикујући да будемо увучени и непредвидиви рат између Ирана и Саудијаца.“ Лист Вашингтон пост овако коментарише ситуацију у Јемену: „То је нови Вијетнам!“

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

2 коментара

  1. ја, бесплатна `препорука` за њих би била, да се консолидују на нижем `стабилном` нивоу, јер, ко превисоко `лети`, прениско – пада ?

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Teško je prihvatiti „poraz“, teško je prihvatiti da neko „brže“ vadi pištolj! A to bi amerikanci morali da znaju! Znači nešto se promenulo, i to OZBILJNO na štetu uljuljkane hegemonije atlantista! I šta sad? Da ratujete sa Rusijom, blago rečeno, nije zgodno čak samoubilački! Da ste listali makar malo istoriju, ne bi ni pokušavali „čačkanje“ velikog medveda! Ali ajde, uvek će biti kriminalaca /parafraza/! Zato gospodo ni te „silne“ zvezdice na uniformi vam ne pomažu, jer u eventualnom sukobu sa Rusima treba imati što više M…!

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *