Почетна / БРОЈ 368 / Улога (б)аналног новинарства у Србији

Улога (б)аналног новинарства у Србији

„Велика Албанија“ и моћ медија

Пише Никола Мартић
Српско таблоидно новинарство, као изопачена балканска варијанта стандарда западног либералног журнализма, неће бити од помоћи у отпору изазовима са којима се ово друштво суочава јер је оно и настало на либералном отпору принципима заједнице

Серија шокова које је изазвала најпре застава „Велике Албаније“ на стадиону у Београду а затим и изјава албанског премијера Едија Раме да је неизбежно и неупитно уједињење Косова и Албаније „на путу ка Европи“ или на „неки други начин“ − „класичан начин“ (изречена најпре у Улцињу а „оверена“ потом и у Тирани у изјави телевизији „Скај њуз“) онда оружани напад 40 припадника ОВК на македонску караулу, па убиство Србина полицајца и рањавање двојице његових колега, говори заправо о моћи медија.

Медији у Србији данас су средство којим се стварност −да ова заједница убрзано клизи у ситуацију у којој је била уочи балканских ратова са почетка прошлог века − сакрива њеном таблоидном лажном сликом, до мере да, када се чињеницама, попут набројаних бруталних изјава и догађаја, дозволи да извире иза копрене „Парова“ и „Фарме“, оне доводе до колективног шока.

Српски парадокс Медији су, наиме, ако су се уопште бавили овом „неатрактивном“ темом, тврдили да је уједињење о којем ових дана говори Рама само „теорија завере“ а не брутална стварност са којом посебно интензивно живимо још од агресије НАТО 1999. године, када је српска покрајина Косово и Метохија окупирана. Том агресијом је направљен још један међукорак у стварању „Велике Албаније“ од истих оних на Западу који су створили и саму Албанију. О томе сведоче и Митеранове речи из 1993. године у разговору са Папандреуом, на које ових дана подсећа историчар Миле Бјелајац: у свест Немаца се увукла некадашња аустроугарска мржња према Србији и Србима. У основи тога је идеолошки неспоразум и геостратешки сукоб.

Што се идеолошког неспоразума тиче, јасно је да либерализам већ 15 година доминира на јавној сцени Србије, иако је, парадоксално, либерална странка далеко испод цензуса. И та позиција странке је разлог зашто се овдашњи либерали не осећају сасвим сигурним и страхују од раста идеолошких дискурса заједнице и једнакости и од странака које их исповедају.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

5 коментара

 1. Gde je danas (cast izuzecima)nase novinarstvo?Tamo gde je i juce bilo.Nigde!
  Brzopotezni izbor Bujesevica na celo RTS-a ( dobio 21 bod od mogucih
  45 vec u predkrugu,sto je jedna malo jaca dvojka)govori ne samo o stanju
  srpskog novinarstva vec i potrebi vlasti da ovom,u sustini, pitomom i pomalo
  njanjavom narodu nametne maloumnu nameru o promeni svesti.Dakle,sledi
  ubrzani proces daljeg raspamecivanja koji zahteva i nove iskusne i dokazane
  zute kadrove .Suludo je poverovati da ce ljudi formirani na standardima NATO
  i neoliberalnog zurnalizma, moci da artikulisu interes zajednice u kojoj zive
  i koju,zapravo,debelo preziru.Sta li bi danas rekli jedan M.Radojicic,Dj.Julius,
  Dj.Radenkovic…da su im, za direktora, iz politickog bubnja,, izvukli „dvojkasa ?
  A,ruku na crce,mogli su ambasadori, pu,pu, daleko bilo, da nam na celo RTS-a
  izaberu i Dejvida Petreusa.Direktno,bez konkursa.Koliko da se vidi koje gazda.
  Zvanicni“ Stav Srbije „o ovom izboru nisam cuo,ali ga naslucujem :Ne dam
  Bujosevica! I tacka!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. … честитке; заиста вредан `поглед`….

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. medijski prostor smo prepustili, „prodali“, neprijateljima Srbije, kontrolu u formiranju javnog mnjenja.. prodali smo i banke,kontrolu protoka novca…vazdušni prostor,kontrolu neba…. još EPS kontrolu struje… i telekom, kontrolu komunikacija…fabrike i kombinate,odavno, kontrolu proizvodnje hrane… uvozimo evropski odpad… trujemo svoje građane…pritom smo omalovažili vojsku… prezadužili zemlju i ušli u dužničko ropstvo…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Е,ПА НИКДА У ИСТОРИЈИ НИСМО РОБЉЕ(КЛАСИЧНО)БИЛИ,ПА ДОШО РЕД ДА СЕ И ТО ПРОБА. ИМАЋЕМО ОПЕТ ХАРАМБАШЕ,ЈАТАКЕ КАО НЕКАДА, НЕКА, НЕКА —-МИЛАН

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Нигде у свету као у Србији не постоји толико антисрпских медија који су инсталисани да стварају хаос у држави. Србија је некад била узор за новинарску професију, а данас има више дневних листова него читава Европа. У Хрватској словом и бројем постоје Два дневна листа – Вечерњи и Јутарњи лист, не рачунајући веома јаке регионалне листове попут Слободне Далмације, Новог листа, Гласа Славоније и Дубровачког листа и два веома јака недељника – Национал и Глобус, а у Србији је толика поплава таблоида и шунда најпримитивније врсте којима се слуђују њихови читаоци. ДА СЕ У СРБИЈИ ДРЖИ ДО НАЦИОНАЛНЕ ТРАДИЦИЈЕ И ПОНОСА ЧАК И У ТОЈ ПОПЛАВИ ЛИСТОВА НЕ БИСМО ИМАЛИ СИТУАЦИЈУ ДА САМО ПОЛИТИКА И ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ ОД ДНЕВНИХ ТЕ ПЕЧАТ И НИН ОД НЕДЕЉНИХ ЧАСОПИСА СЕ ШТАМПАЈУ НА НАЦИОНАЛНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПИСМУ. Томе су допринеле и антисрпске невладине организације које већ две деценија суверено владају у Србији. Довољно је подсетити да у Хрватској Хелсиншки одбор води најекстремнији хрватски националиста Иван Звонимир Чичак, предводних студентске побуне и Маспока у Хрватској 1972. године, а у Србији Соња Бисерко са својим Хелсиншким одбором попут Чичка ради у корист Хрватске и стално сатанизује српски народ и државу Србију. У БиХ постоји Хелсиншки одбор ми неке невладине организације тако што у Републици Српској реде у интересу српског народа, а у Федерацији БиХ у корист Бошњака и Хрвата. Шта тек рећи о Наташи Кандић, која је починила веће зло српском народу него непријатељски војници на фронту. Све оптужнице против Срба у Хашком трибуналу су продукт њеног Фонда за хуманитарно праву, а уствари ради се о злочиначкој организацији која пакује лажне оптужнице и припрема лажне сведоке да сведоче против оптужених Срба уз енормне накнаде. Такве злочиначке организације постоје и у Федерацији БиХ које сарађују са Наташом и некаквом дружином званом „Жене у црном“, а финансирају се из тајних фондова, као у време рата у БиХ.
  Сећам се кад је покренут Курир и Блиц на латиничном писму и уз подршку страног капитала да раде против наводног режима Слободана Милошевића, а данас тај исти Блиц је у своје влесништво преузео некад најбољи и најпознатији едељник на Балкану. То је још једна од брука за цео српски народ и државу Србију.
  Категорички ТВРДИМ да од свих новонасталих држава на тлу некадашње Југославије не постоје толико антисрпских невладиних организација и толико антисрепских медија. Част изузецима што се тиче поменутих и још неких медија чији су новинари и уредници врсни професионалнци и који су у функцији изградње просперитетне државе Србије.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *