Почетна / БРОЈ 370 / Укоричени гласови наше епохе

Укоричени гласови наше епохе

Беседе о добитницима  Награде „ПЕЧАТ ВРЕМЕНА“

Шта је о лауреатима и њиховим делима речено на свечаном уручењу признања нашег листа

O свечаном уручењу Награде „Печат времена“, коју наш лист традиционално годишње додељује ауторима највреднијих дела из области књижевности и науке и друштвене теорије, известили смо у прошлом броју „Печата“, када смо објавили и беседе четири овогодишња добитника – Славице Гароње и Николе Маловића (за романе „Повратак у Аркадију“ и „Једро наде“) Злате Бојовић и Слободана Вуковића (за дела „Историја дубровачке књижевности“ и „Етика западних медија. Антисрпска пропаганда и ‚хуманитарна‘ интервенција“) као и поздравну реч Милорада Вучелића, домаћина овог догађаја и главног уредника „Печата“.
У овом броју објављујемо беседе које су награђенима посветили председници два жирија – проф. др Јован Попов (жири награде за књижевност) и проф. др Ратко Марковић (жири награде за науку и друштвену теорију). Ова образложења су, у име жирија, њихови председници на свечаности уручења у Звездара театру и прочитали.
Подсетимо, награде „Печат времена“ додељене су у уторак 12. маја – на Дан Светог Василија Острошког, а овом догађају, који се већ пету годину заредом одржава у простору популарног београдског театра, присуствовао је велики број уважених гостију, угледних припадника друштвеног и политичког, верског, дипломатског, културног и научног живота. Међу њима су били и господин Ненад Поповић, председник СНП, отац Петар Лукић, старешина Саборног храма у Београду, а били су присутни и претходни добитници Награде „Печат времена“ – професор Мило Ломпар, Милован Данојлић, Рајко Петров Ного и Матија Бећковић…
Наши фото-репортери забележили су део ведре атмосфере и доброг расположења, које је пратило уручење награде, потом и коктел у Звездара театру. „Белешке“ смо објавили у прошлом, а наставак „фото -документације“ објављујемо и у овом броју „Печата“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

 1. Честитка награђеним ауторима!

  Занимљиво је да је књига госпође Злате Бојовић „Историја дубровачке књижевности“ добро уздрмала хрватскујавност!?
  за њих изгледа ни Срби ни србска лкњижевност ни ћирилица као да не постоје на овим србскимпросторима!

  Дубровник је одувек био више Србски него ли Кроатски, сем у последњих пар деценија, нажалсост!

  Али како време иде, види се да је твревина кроација не одржива на дуже стазе, зато су тако и узнемирени чак и кад се објави књига?, што значи да нису ни сами сигурни у сопствене потенцијале.
  Истра је Италијанска, Србска крајина је Србска, Република Дубровник и Србски Конавли су наши и светски ….

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *