Почетна / БРОЈ 371 / Пироман у ватрогасној служби

Пироман у ватрогасној служби

НОВИ КОНЦЕПТ ЉУДСКИХ ПРАВА И СЛОБОДА

Пише Филип Родић
Саудијска Арабија, држава која је људском роду донела само бареле нафте и једну од најбруталнијих и најнетолерантнијих верских идеологија, вахабизам, и којом управља један од најрепресивнијих теократских режима на свету, сматра да би управо она била најбоља за председавање Савету за људска права Уједињених нација

Саудијска Арабија је последњих деценија постала симбол многих ствари од којих би једина позитивна могла бити нафта коју производи, али дискутабилно је и колико то може бити позитивно. Вести које стижу из ове државе, једног од најважнијих савезника Вашингтона на Блиском истоку, јесу информације типа „Саудијска Арабија расписала конкурс за осам нових џелата“ (Гардијан, 18. мај 2015.) „Број погубљења у Саудијској Арабији удвостручен у односу на прошлу годину“ (Индепендент, 26. мај 2015.) или, још бизарније, „Саудијска Арабија купује нуклеарно оружје од Пакистана“ (Њујорк пост, 17. мај 2015). Не заборавимо ни „хуманитарну“ интервенцију у Јемену, нити подршку „филантропској“ организацији за одсецање глава и систематско силовање званој Исламска држава. Саудијска Арабија позната је и по томе што су 15 од 19 терориста који су починили нападе 11. септембра били њени држављани, што је из ње потекао и наводни организатор овог злочина Осама бин Ладен.

Дакле, земља коју карактеришу репресија, теократија, бруталност што неретко прераста у чисто варварство сада жели да председава Саветом за људска права УН и, ваљда, остатку света пренесе своје првокласно искуство о њиховом кршењу. Саудијски краљ Салман, наиме, није ни трепнуо када је 20. маја изјавио да „влада Саудијске Арабије гарантује слободу изражавања и противи се свакој дискриминацији“. „Стубови ове државе изграђени су на исламском закону који позива на заштиту људских права и власт ове земље је заснована на правди, дијалогу и једнакости“, наставио је самоуверено. Исламски закон сам по себи није претерано либералан и толерантан, а с обзиром да су стубови о којима говори краљ засновани на вахабијској интерпретацији ислама, најреакционарнијем и најопресивнијем виду ове религије, онда се основано може рећи да је оно што нам он нуди чиста дистопија какву нису могли предвидети ни Орвел, ни Хаксли.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. То лицемерје, двојност можда је – `институционално` ? Зар Ислам не познаје `институт` – такија (taqijah); да је `невернике` – дозвољено лагати, и то мало `проширено` тумачење ? А ако су за те екстремисте сви (па и `умерени` муслимани) – неверници или `отпадници`, онда је њихова `борба` – „рат против свих“ , сасвим у складу са таквим наопаким учењем ?
    Мухамед је, наводно, ценио православне хришћанске монахе на Синају и јемчио им – безбедност ? Колико је рани Ислам преузео од тих монашких заједница којих је нарочито било пуно у Египту, Сирији итд., није се нешто много истраживало ? Бројни светитељи су сагласни у томе, да је и подвижништво – аскетизам вид, дуготрајног мучеништва, када није било прогона Цркве у којима се мученички страдало ? А овакав вид „мучеништва“ – самоубиство и подмукло убијање цивила, тобож неког `сексуалног` „раја“, јесте вид најцрњег, прелашћеног секташтва, најближе `Шејтану` а никако Богу… ?! Па и такав `рај` је већ постојао у персијској прошлости; неки владар је давао младићима хашиш и пуштао их к девојкама у некој долини, с обећањем да ће се тамо „вратити“ ако му буду – служили ? Још једно обмањиване (`заосталих`) Арапа од стране њихове `вештије` и цивилизоване `браће` ?
    Ко то онда служи „Ал Даџалу“ ?

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *