Николић: Делимо исту страст према слободи и независности

Судбина Србије и Кубе веома су сличне и да два народа деле исту страст према слободи и независности, рекао је уторак председник Републике Србије Томислав Николић у разговору са председником Народне скупштине народне власти Кубе Естебаном Ласом Ернандесом.

Судбина Србије и Кубе веома су сличне и да два народа деле исту страст према слободи и независности, рекао је уторак председник Републике Србије Томислав Николић у разговору са председником Народне скупштине народне власти Кубе  Естебаном Ласом Ернандесом.

“Грађани Србије воле кубански народ и то могу да Вам пренесу сви амбасадори који су боравили у Србији”, нагласио је председник Николић  и додао да се пријатељство два народа не базира само на економској сарадњи.

“Важно је да основа билатералних односа буде искрено пријатељство, а то је снажна основа за економску сарадњу,” подвукао је председник.

Николић је, како је саопштила прес служба председника, изразио задоволство због отварања дијалога између Кубе и САД и наду да ће се разговори наставити у интересу обе земље. Он се захвалио на принципијелној подршци на непризнавању једнострано проглашене независности КиМ.

Председник Народне скупштине народне власти Естебан Лас Ернандес је изразио задовољство  зато што је званична посета на највишем нивоу уследила након пуних 36 година.

“Ваша посета је још значајнија због кључног момента за Кубу. То потврђује историјске везе два народа, пријатељство и разумевање”, нагласио је председник Народне скупштине. Он је додао да континуитет билатералних односа ни у једном тренутку није био нарушен.

Ернандес је истакао и допринос српског народа борби против фашизма, на који се подсећамо са поносом поводом јубилеја 70 година победе над фашизмом.

Председник Николић је јуче, током првог дана званичне посете  Куби положио венац на Споменик националном хероју Хосе Мартију.

У књигу утисака кубанском великану и инспирацији генарација младих, који је свој живот положио у борби за слободу и независност Кубе, председник Николић је уписао:“Судбина је хтела да данас на 120-ту годишњицу од трагичне смрти Хосе Мартија, будем овде. Одати почаст Хосе Мартију значи одати почаст Куби, Латинској Америци, слободи и демократији. Поштовати Хосе Мартија значи поштовати себе и своју слободу. Будите поносни што сте га имали и он би данас био поносан  на вас Кубанце”, наводи се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *