Почетна / БРОЈ 368 / Мала фабрика нестабилности

Мала фабрика нестабилности

Пише Филип Родић 
Све бројнији инциденти у региону с предзнаком тероризма, али и политичких превирања, намећу питање шта је узрок томе да после више година релативног мира и стабилности за свега неколико недеља дође до ескалације каква одавно није виђена и која изгледа тек као почетак нечега што би могло бити много озбиљније него што тренутно делује

После дужег времена, последњих недеља у медијима смо могли видети читав низ чудних и наизглед неповезаних наслова попут „Наоружани албански терористи заузели караулу у Македонији“, „Терористички напад опомена Скопљу“, „Терористички напад у Зворнику, убијен полицајац“, „Могућ и други терористички напад у БиХ“, „Македонија: Пуч у Исламској заједници, или увод у немире“, „Један повређен у сукобу око Исламске заједнице у Скопљу“, или „Исламисти спремају масакр у Србији“. Овом списку треба додати и наслове поводом бројних инцидената до којих је у последње време дошло на Косову.

Нажалост, овај феномен није својствен само простору Југоисточне Европе, натовском еуфемизму за Балкан, него се ради о глобалној ствари која није од јуче, него има много дубљу историју, али врло препознатљиве карактеристике и начин деловања. Зато је потребно погледати ширу слику и загребати испод површине.

Пажљивом анализом најновијих инцидената у окружењу Србије, али и оних широм света доћи ћемо до закључка да је матрица готово увек идентична и да постоји читав низ карактеристичних сличности.

 

ПРОВЕРЕНА МАТРИЦА Прва и основна сличност између свих инцидената јесте да се ради о исламским екстремистима, сунитима, припадницима вехабијског покрета који седиште има у Саудијској Арабији и који су, мање или више, на овај или онај начин, повезани са најноторнијим међународним исламистичким терористичким организацијама. Напад на француски лист Шарли ебдо починили су муслимански екстремисти, браћа Куаши који су, између осталог, од 2009. до 2011. у више наврата путовали у Јемен на обуку у камповима Ал Каиде на Арапском полуострву. Око месец дана касније уследили су напади у Копенхагену у којим је исламски екстремиста Омар Абдел Хамид Ел-Хушеин, који се заклео на верност лидеру Исламске Државе Абу Бакиру ал-Багдадију, убио двоје људи. У САД су, у тексаском градићу Гарланд, пре неколико дана нападнути посетиоци изложбе карикатура пророка Мухамеда. Нападачи Елтон Симпсон и Надир Суфи су, поново, исламски екстремисти. Ближе нама, у Зворнику, исламски екстремиста Нердин Ибрић убио је једног и ранио другог полицајца. Ибрић није лично путовао у неку од држава у којим исламски екстремисти ратују или се обучавају, али је његов блиски пријатељ, који је ухапшен због сумњи да је учествовао у овом нападу, Авдулах Хасановић, до прошле године ратовао у Сирији. Напад на караулу у Македонији нису извели верски, него националистички албански екстремисти Ослободилачке националне армије, коју мало тога суштински разликује од њихове остале сабраће у тероризму и који су, такође, уско повезани са међународним исламистичким тероризмом који је доскора представљала Ал Каида, а одскора Исламска Држава и то преко, како тврди стручњак за исламски тероризам Џевад Галијашевић, некадашњих припадницика злогласног одреда „Ел Муџахедин“ и вехабијама из БиХ.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *