Почетна / БРОЈ 369 / Македонија на нишану

Македонија на нишану

Драгомир Анђелковић 
Како је Груевски нарушио геополитичко „Свето писмо“ наметнуто Македонији противно њеним интересима и за Запад постао балкански мрачњак

Балкан балканским народима“ – то је мото великог српског државника и дипломате Милована Миловановића. Када су се његовим начелом руководиле балканске државе, заједничким снагама постизале су велике успехе. То није било нити је сада по вољи западних душебрижника, који толико говоре о потреби регионалне сарадње, међунационалне толеранције, хуманости.

Са Запада нам упорно поручују да су ЕУ и НАТО кључни фактори помирења балканских народа. Од нас евроатлантски центри моћи не очекују оно што је основ сваког одрживог помирења, а то је аутентичан дијалог. Другим речима да сами постепено, на бази истинских компромиса, зацељујемо ране и превазилазимо проблеме. Не. Од нас се тражи да слепо прихватамо решења која нам се нуде са стране, а да међусобно сарађујемо као да смо марионете у луткарском позоришту. У тој подели улога и контролисани, па и са стране изрежирани екстремизам и други видови испољавања онога што се третира као „балканско дивљаштво“, имају своје место – пружају оправдање за протекторат.

Западу, који сада толико прича о миру и сарадњи, заправо требају дубински подељени балкански народи како би их он наводно мирио и доминирао по принципу „завади па владај“. С друге стране, њихову истинску сарадњу – шта год извештачено причао – доживљава као проблем за себе. Јер усвајање идеје „Балкан балканским народима“ – макар од стране духовно сродних ту преовлађујућих православних нација ако не и свих Балканаца – отежава страну доминацију.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

2 коментара

  1. Do sada su ti isti ameri hiljadu puta slagali,tako ce i u buduce.Nista se od njih lepo nece desiti,samo patnja i bol,i to demokratska bol,,,sve foliranje

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Груевском се смеши Слобина судбина, или нешто слично!

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *