Почетна / БРОЈ 368 / Мађарски „Брокергејт“

Мађарски „Брокергејт“

Зa „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић
Како је пропала пирамидална шема у коју је била уплетена и мађарска влада

Када је 13. марта Окружни суд у Будиму одредио притвор за три руководиоца брокерске куће „Буда – Кеш“, којој је Народна банка Мађарске крајем фебруара укинула одобрење за рад, јер су преварили своје клијенте за преко 100 милијарди форинти (330 милиона евра) јавност није ни слутила да је то тек почетак откривања, а не тачка стављена на крај приче о „пирамидалној игри“ у тој држави. Већ почетком априла главноградска „Понзи шема“ срушила се на знатно мањој брокерској кући „Hungaria Értékpapir“, да би свега неколико дана касније највећа „риба“ у пословању с хартијама од вредности, будимпештанска фирма „Квестор“, објавила да је – неликвидна. Као разлог, кућа је навела „панику“ коју је на тржишту вредносних папира изазвао колапс „Буда – Кеш“…

И клупко је почело да се одмотава, стигавши до министра иностраних послова Петера Сијарта, а онда и ни до кога другог до премијера Мађарске Виктора Орбана!

ДРЖАВНЕ МИЛИЈАРДЕ У „КВЕСТОРУ“ Кренимо, међутим, хронолошким редом. „Квестор“ је располагао са 210 милијарди форинти, а његовом пропашћу банкротирало је 31.832 клијента, међу којима њих 22.464 није имало већа улагања од 6 милиона форинти, што им даје шансу да им Национални фонд за осигурање депозита (ОБА) уколико Централна банка Мађарске осигура средства за поменуту намену, новац до тог износа − врати.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. „Квестор“ под заштитом `ликтора` са – фашинама ?
    Хоће ли `Густав` да бар мало негодује, или није важна превара ако је – `маџарских боја` ?

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *