Почетна / БРОЈ 371 / Лековита горчина Миодрага Ћупића

Лековита горчина Миодрага Ћупића

Пише Гојко Ђого

Лудачка кошуља је искушана техника стваралачког маскирања и својеврстан алиби аутору који, у друштву неслободе, посведочује истину. Парадигма таквог сведочења у нашој савременој књижевности је роман Миодрага Ћупића Јади Горчина Петровића, објављен седамдесетих година минулог века

Оно што је смоквин лист у ликовној уметности то је лудница у књижевности. Смоквин лист разоткрива све осим оно што скрива својим зеленим прстима, а свако зна шта скрива, тако скривено омогућава да се наго тело, без саблажњавања, не само покаже него и посвети.

Лудница као фиктивна творевина прибавља мотивацију књижевним јунацима да се могу понашати на неуобичајен начин и говорити оно што мисле, што „здрави“ не би смели ако не желе да заврше иза тврђих решетака, у тамници. Лудачка кошуља је искушана техника стваралачког маскирања и својеврстан алиби аутору који, у друштву неслободе, посведочује истину.

Парадигма таквог сведочења у нашој савременој књижевности је роман Миодрага Ћупића Јади Горчина Петровића, објављен седамдесетих година минулог века. Ћупић је несумњиво добро разумео у каквом свету и каквом друштву живи па, можда и стога, свог главног јунака, војника Горчина, на путу између касарне и суднице, смешта у психијатријску болницу. Тамо да пресабере властито искуство, своје ране јаде, и да као стрпљив и проницљив посматрач и саговорник упозна повећу галерију девијантних ликова, манијака и параноика, клептомана и доушника, садомазохиста и воајера, лажова и превараната, лажних споменичара и професионалних сведока, шизофрених војника и официра, свакојаких наказа које наликују стварним и познатим људским сподобама, као и да се наслуша гротескних повести и исповести које се, ма колико фантастичне, никад сувише не удаљавају од реалности.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *