Почетна / БРОЈ 369 / Корени америчке агресивности

Корени америчке агресивности

Пише Зоран Милошевић
Америка ратује против свих и сваког, јер јој је потребан новац. Много новца. Јер, амерички сан прилично кошта, а догађаји у Фергусону и Балтимору очигледно демонстрирају шта je чека ако понестане новца за финансирање „америчког сна“

У XX веку Сједињене Америчке Државе су у нападима на различите државе убиле 19 милиона људи. Статистика говори следеће: током Другог светског рата војници САД су убили два милиона људи, у Кореји осам милиона, Вијетнаму пет, Авганистану два, Ираку три, а током другог таласа агресија заједно у Југославији, Авганистану, Либији и Сирији два милиона, наводи портал otvet.mail.ru. Према подацима експерата женевског Института међународних истраживања, становништво САД је најагресивнија држава у свету; њени грађани у поседу имају 270 милиона комада ватреног оружја, док на планети у личном власништву има укупно 875 милиона стрељачког оружја. Другим речима, САД се налазе на првом месту у свету по броју стрељачког оружја у приватном власништву. Занимљиво је и истраживање јавног мњења САД и Кине, иницирано и подржано од стране Карнеги задужбине за међународни мир (Carnegie Endowment for International Peace) које је показало да су Американци агресивни, похлепни, егоистични, необуздани и склони насиљу. Американци нису агресивни само ван Америке већ и сами према себи. О томе говоре и ови подаци: око трећине жена изложено је насиљу својих мужева; од три до пет хиљада деце годишње умире у САД због батина које добију од родитеља; око 16 одсто деце туку браћа или сестре; годишње у САД се догоди више од милион криминалних радњи које укључују насиље, при чему се догоди више од 20.000 убистава; убиство је 11. узрок смрти у САД; главни узрок смрти црнаца у узрасту од 15 до 34 године старости јесте насилна смрт, наводи портал o-psihologii.info. Зато и не чуди што САД представљају тако агресивну државу. Једноставно, као да је насиље уграђено у код ове државе и становништва.

КАУБОЈИ ИЗ ТЕКСАСА „Историјски корени агресивности САД према остатку света“ тема је која је привукла бројне истраживаче, јер према мишљењу неких аутора, Американци за агресивност нису имали разлога пошто су своје циљеве могли да остваре и мирним путем, тзв. „меком моћи“, као што су после Другог светског рата наметнули долар као резервну светску валуту. Одговор укључује и следеће: да, долар јесте наметнут свету мирним путем, али очување његове позиције мирним путем није било могуће јер је незадовољство таквом валутом постало неизмерно.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *