Почетна / БРОЈ 371 / Кофер пун изговора

Кофер пун изговора

Пише Никола Врзић
Какве понуде које не може, али истовремено мора да одбије, чекају премијера Србије Александра Вучића следеће недеље у Вашингтону када се буде састао са потпредседником САД Џозефом Бајденом?

Гостујући протекле недеље увече на телевизији Б92 – телевизији насталој 6. октобра 2000. године на таласу револуције финансиране из Сједињених Америчких Држава, телевизији насталој из Радија Б92 који су уочи петооктобарске револуције Американци и њихови европски партнери такође финансирали обилато – премијер Србије Александар Вучић упутио је озбиљно упозорење и Американцима и њиховим европским партнерима. Рекао је, наиме, да се српски пут у Европску унију налази у опасности, и да наставак тог пута зависи од њега лично.

Вучић је то учинио тако што је обелоданио резултате истраживања јавног мњења, које је показало да пут Србије у ЕУ подржава тек 48 одсто испитаних, док му се – „изричито“ – противи чак 36 одсто, што иначе ниједна анкета објављена у јавности досад није показала. Притом, наставио је, Српска радикална странка тренутно је трећа партија по популарности, дакле, испред жутих у свим њиховим појавним облицима, а показаће се потом да се испред Демократске странке Бојана Пајтића и Социјалдемократске странке Бориса Тадића налазе и Демократска странка Србије и „Двери“ са 6,6, наспрам Пајтићевих 6,1 и Тадићевих 4,9 одсто подршке. Све у свему, закључио је Вучић своје упозорење евроатлантским партнерима, европско опредељење Србије зависи од његове Српске напредне странке, и ако би та странка променила своју проевропску политику, од те политике и наставка европског пута Србије – са свим његовим последицама и прикривеним намерама – не би остало ништа.

 

УПОЗОРЕЊЕ Овиме је Вучић, практично, евроатлантску заједницу упозорио да му не подиграва испод појаса, да га не дестабилизује и не поставља му претешке задатке, зато што би то могло да јој се – евроатлантској НАТО и ЕУ заједници – обије о главу тако што ће Вучића натерати да се окрене на другу страну, што би пак пореметило готово комплетну балканску геостратешку доктрину НАТО и ЕУ заједнице јер се, речима председавајућег Комитета за спољне послове Европског парламента Елмара Брока, „ствар око Западног Балкана састоји у томе да је од асолутне (utmost) важности да се у то укључи Србија, зато што од ње зависи стабилност читавог Западног Балкана“. Што заправо значи да је увлачење Србије у ЕУ и НАТО у првенственом интересу самих (евро)атлантиста а не наше Србије.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

5 коментара

 1. Миливоје

  Премијер Вучић јуче рече америчкој агенцији АП како само ЕУ долази у обзир и да је то и Путину исто у лице рекао. Још им је Вучић рекао да ће Србија да учествује у гасоводу који Американци подржавају што ваљда треба да значи да од руског гасовода нема ништа.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Дакле окрени обрни, наша судбина зависи од добре воље гс Вучића,
  а, дали је то стварно тако? Вероватно има нешто истине у томе, па по гс Вучићу, ми крећемо незадрживо у ЕУ, како он рече да још није срео човека са толиком харизмом и толиком интелигенцијом, као што је има
  гс Бајден. Дале алфа и омега наше судбине гс.Вучић + гс.Бајден. Трећи фактор народ Србије није у разматрању, то јест његова воља и жеље су неважне, а за разум га и онако нико не пита.
  А, дали то мора тако да буде, ко је њега изабрао, гс, Бајден или народ Србије. Потребан је Р Е Ф Е Р Н Д У М гс Вучићу, и о вашој политици и о судбини Србије, не о Бајдановој вољи и жељи Амера!—-милан

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Samo pre dve godine bio sam zestoki pristalica E.U. ali sad sam kao ogromna vecina protivnik. Posebno ako znamo da ta I takva EVROPA zeli da Ustaskog krvnika Alojzija Stepinca proglasi za SVECA. Ata ce nama takva Evropa. Mora u Srbiji da se sprovede referendum o E.U.a Srbi ako to jesu I ako znadu misliti glavom, da glasaju protiv E.U.stasije, jer to nije ona Evropa.

   Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Све више сам убеђен, да нас наводе на погрешну воденицу / пут ?

  Кључ обнове снаге Србије сваке државе, аимамо примере око нас, је успешан развој домаће привреде, и ташка. Одатле почињу сви успеси и дипломатски и друштвени и војни, и све кризе и распади!
  Погледајте само феникс земље Немачка и Кина…

  Ми смо санкцијама и агресијом на Србију, уништени и економски и друштвено, докрајчени смо после 2000. године кад сузавладали западни пучисти и кризни штабови!
  Неолиберлани крвничко деструктивни концепт економске политике је довео до краха економј,па самим тим и друштва!

  Помажемо субвенцијама стране фирме и приватнике и neke банке , сви су нас ојадили у милијардама евра и нико не одговара за лоповлук и нечињење???
  Дали смо једну милијарду евра за ЗАСТАВА-ФИЈАТ, дали 500 милиона евра за дугове Железаре Смедерево?

  + Са друге стране:

  – ликвидирамо домаће банке које имају девизни приход ипотраживања (Беобанка, ББ,Југобанка, Инвестбанка, ЈИК,Привредна…), уместо да обоновимо и ујединимо!?

  – укидамо индустрију ИМТ, ИМР,Змај, ИМК, Вагони,МИН, Гоша,Магнохром,ДМБ, Рекорд,ПП,Слобода,ФАП,Застава камиони,… и све ове фирме имају мање дуговања од једне Железаре, а имају добар програм,извозни, запошљавају хиљаде радника, хиљаде коопераната???

  -Одбрамбена индустрија која треба да буде коловођа индустријализације, да буде водећа извозна грана која уводи нове технологије, је на коленима, нешто се чека?

  Нема обнове без развоја Домаће привреде друштвене и приватне на здравим корпоративним/привредним принципима и етици.

  Вулин је покренуо новим законом неке ствари, али многи забушавају, инспекције, пореска, налазе се рупе у закону, много радника се шиканира и избацује, уцењује, …плате су на минималцу без додатка за храну( или је дневно 5 динара), уза превоз. Стигли су до пола са применом закона!
  Сва половична и непотпуна решења су осуђена на неуспех читаве обалaсти, то неко и жели!

  —————————–

  * Цитат о сулудости нашег система, који форсира приватнике лопове и банкарску мафију а не поизводне фирме:

  >>> Чињеница да рецимо Фонд за развој није дао ни динара јер ИМР има више од 30 одсто друштвеног капитала. Таква су правила. Нема помоћи за друштвене фирме. Због несолвентности, а разлог су често били дугови из прошлог века за неисплаћене плате. Ускраћена је била и помоћ од СИЕПА, Агенције за осигурање и финансирање извоза, комерцијалних банака… <

  -Нама заиста непријатељ не треба, довољни смо ми !Докле бре!?

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Кратко:
   Држава контролисано треба да побмогнестратешке производне фирме и да им опрости део дугова.
   Да се уведе корпоратина етика, да одговају сви за свој посао.

   Али и радници би требали да схвате да за своја потраживања-плате од фирме некористе ТУЖБУ против сопствене фирме?
   Нема смисла да туже и блокирају сопствену фирму а хоће да раде?
   Нека се нађе компромис, нека попусте и нека фирме почну да раде и зарађују, или фајронт, бре!

   Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *