Почетна / БРОЈ 371 / Када брат твој сагреши…

Када брат твој сагреши…

Пише Наташа Јовановић
Да ли се Црква, примењујући преке мере и необичне уредбе којима се у последњих пет година руше и канони и Устав СПЦ, одриче предањске праксе и мудрости?

Познаваоци ствари и добро обавештене медијске куће нису стигле ни да одахну након смене двојице владика, канадског и милешевског, утркујући се у давању свог прилога заплету и могућем расплету у причи о даљим сменама, скривању истина, јатаковању и владиковању појединих епископа који су, упозоравају, утицали и утичу на морална и свака друга посрнућа своје необавештене пастве, а са Сабора је стигло још једно обавештење, ништа мање збуњујуће.

ЗАЦЕЉЕЊЕ РАНА ИЛИ… Реч је о писму упућеном рашчињеном епископу рашко-призренском Артемију. У писму „уваженом брату Артемију“ објављеном на званичном сајту српске цркве, патријарх Иринеј позива рашчињеног владику рашко-призренског, који је одлуком Сабора од новембра 2010. године враћен у чин монаха да се врати у јединство са српском црквом.

„Свој одговор на овај искрени позив можете или саопштити Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве усмено или га доставити писмено у року од три дана, односно пре завршетка овогодишњег редовног заседања Сабора“, пише патријарх Артемију. Патријарх истиче да постоји добра воља да се решава и на задовољавајући начин реши питање његовог канонског статуса у цркви – уколико заиста крене путем предложеног мира и јединства са црквом.

Да ли се овим позивом Сабор, по угледу на онај којим су зацељене ране „америчког раскола“,  уздигао до „смисла за историју“ и „зацељења рана на живом телу наше Цркве и народа“ а посебно на „страдалничком Косову“ показујући који је једини  пут спасавања саборности Цркве и народа? Да ли је реч о начелу црквене икономије или о Цркви непознатом принципу политичког опортунитета? Можемо ли говорити о накнадној памети Сабора који се неколико дана раније оглушио о захтев 21 епископа да се поштује канонски поредак (изгласавању коначне одлуке о трајном разрешењу владика претходио је захтев владике бачког Иринеја да се преиспитају одлуке Синода) и са танком већином неканонски и неуставно уклонио двојицу владика, или тек о покушају да већина владика-прегласача аболира себе од кривице уколико њихове одлуке буду увод у нове поделе? Колико су у праву владике које инсистирају на поштовању уставноправног поретка Цркве изричите у тврдњи да једино канони могу очувати Цркву као организацију и јединство у вери чланова Цркве?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

4 коментара

 1. Sila Boga ne moli ! Demontaza 2 najpopularnije institucije u Srbalja-
  VS i SPC -privodi se kraju.Posto je prva svedena, na maltene, ojaci
  „Sektor za vanredne situacije“ druga, izgubivsi osecaj za jevandjelsku
  duznost bratskog pomirenja ,razresava,rascinjava i anatemise neposlusne
  vladike sa Bajdenovog spiska i rizikuje da vremenom,ne daj Boze,postane
  u narodu vidjena kao „Sluzba za svadbe i sahrane“.Vucicevom poklonjenju
  Bajdenu i Grigorijevom papi u Sarajevu (istog dana?!)put je konacno rasciscen.
  Sveti sinod SPC je uradio domaci.Ekumenizam nema alternativu !

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. И последњи светионик је угашен код Срба. Дасе нелажемо није ово прва ЕСКУМИНАЦИЈА из српске црке: Памтимо почетак утицаја Броза на српску цркву по питињу Старе Србије односно по Брозу ( МАКЕДОНИЈЕ) и њених верника српске Православне цркве педесетих година прошлог века. Тада српска црква није поклекла већ се усправно држала. Проблем је настао тамо далеко око Владике Дионисија,и његов чврсти национални став по питањи односа цркве и
  државе у Југославији. Знам живео сам у то време тамо далеко и познато мије настанак и крај (РАСКОЛА)Дионисије је РАСЧИЊЕН епархије једине у Америци и Канади у то време. Дионисије није признао чин РАСЧИЊЕЊА већ је даље столовао у Манастиру ЛИБЕРТВИЛ.
  Све ЦРКВЕНО СВЕШТЕНЕ РАДЊЕ КОЈЕ ЈЕ ЧИНИО расчињени СРПСКА ЦРКВА је АНУЛИРАЛА ПРИЗНАЛА МИТРОПОЛИТА НОВО ГРАЧАНИЧКОГ као да није било РАСКОЛА незнам дали је то био БРАТСКИ ЗАГРЉАЈ. Ове радње су по жељи Бајдена и ВЕРНИЦИ СВЕТОГ САВЕ ЈЕСМО СТАДО али нисмо стока
  о томе садашњи састав САБОРА СВИХ ВЛАДИКА мора водити рачуна ВЕРАН ЈЕДНОЈ НЕДЕЉИВОЈ СРПСКОЈ ЦРКВИ ДО ВЈЕКАВЈЕКОВА АМИН ДАЈ БОЖЕ.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Волео бихе да грешим, али нагле и радикалне промене и одлуке, без јасног објашњења не дорпиносе доброј атмосфери ни у цркви ни у друштву.
  Као да је неко бирао моменат па да унесе раздор у цркву, баш сада?
  Сетиће те се карла Билта који каже да је сметња Православњље?

  Искрени да будемо што се тиче финансијског пословаења скоро сви муте, и свака епархија се држи својих прихода и ко зна како се троши црквени новац?

  Ред је да се уведе ред и у правила и у финансије СПЦ. Сад видимо да Мило кидише на имовину СПЦ у Црној Гори, хоће са арапима да гради хотелско/коцкарски комплекс на црквеној имовни?

  Стање у друштву је тешко, а црква се понаша као да је супер?
  СПЦ уова времена скоро ништа не чини у одбрани народа и нашег интереса, бар је такав утисак?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Stalno se potvrđuje moja tvrdnja i uvjerenje da smo mi kao narod egzistencijalno ugroženi spolja,tako nam je crkva napadnuta -iznutra!!Ko ovdje griješi ?!Da li oni koji se drže Kanona i Svetog Save ili oni koji unoseći promjene u ime lažnog ekumenizma ruše sve što je stvoreno od Svetog Save do sada !!SPC je odolijevala kroz vijekove i ostajala čvrsta i jedinstvena.Ono što nije postignuto prozelitizmom i konkordatom danas se sprovodi lažnim ekumenizmom!!Vrijeme će pokazati ko je vjera a ko nevjera,međutim,šteta koja se učini biće -NENADOKNADIVA !!!!!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *