Почетна / БРОЈ 368 / Истина о Слободану Пенезићу Крцуну / 2. део / Крцунова косметска осматрачница

Истина о Слободану Пенезићу Крцуну / 2. део / Крцунова косметска осматрачница

Приредила ЉИЉАНА БУЛАТОВИЋ МЕДИЋ
У наставку своје исповести о Слободану Пенезићу Крцуну, Рајко Видачић, његов некадашњи сарадник и носилац Партизанске споменице 1941, за „Печат“ говори о послератним акцијама против балиста на Косову и Метохији, српском питању, Југославији и њеном конфедерализовању…

Неколико дана после ослобођења Косова и Метохије, Рајко Видачић био је распоређен на рад у Одељењу за заштиту народа, ОЗНИ:

Било је то у децембру 1944. године. Постављен сам за помоћника шефа ОЗНЕ у Урошевцу. После Дреничке побуне, у урошевачком округу била је највећа концентрација балистичких група и одметника на Косову и Метохији. Доста их је пребегло илегално у Грчку, па затим у Турску, где су их прихватиле западне обавештајне службе и многе од њих слале у рат који је букнуо између две Кореје. Вођа ових одметника био је професор Приштинске гимназије Имер Бериша, агент италијанске обавештајне службе ОВРА. Из илегалства је убрзо успоставио везу са илегалном организацијом Друге призренске лиге и одметничким балистичким групама. Оценио је да су на Косову и Метохији повољни услови за покретање нове акције против југословенске власти и основао је организацију „Национал шиптаре демократик“ (НДШ) која се убрзо активирала широм Космета. По његовој оцени, нова југословенска власт није била по вољи западних савезника и залагао се за уједињење балистичких снага Албаније и Косова и Метохије, а потом да се позову у помоћ енглеске трупе ради обарања нових власти у Албанији и Југославији. Зато је од 21. до 23. јула 1946. заказао тајну конференцију већег дела балиста и чланова илегалне организације НДШ на планини Космачи у Горњој Дреници.

Тај скуп балисти су назвали Конгрес у Липовици. Две стотине учесника донели су закључке сличне закључцима Друге призренске лиге. Сада су одређене и територије на којима ће бити формиране регименте (пукови) у борби за стварање етничке Албаније. Међутим, ти планови су се изјаловили. Због пораза у обрачунима, многи одметници су се деморалисали и предавали властима. Руководство балиста сагледава бесперспективност своје борбе и да им прети опасност од уништења и доноси одлуку да већи део одметника крене у бег у Турску. Они који су успели да се преко Грчке пробију у Турску одмах су се тамо ставили у службу западним обавештајним агенцијама. Из емиграције су покушали да шаљу поруке својим истомишљеницима који су остали на Космету да продуже активност против југословенске власти, јер ће се, наводно, убрзо и они вратити из иностранства и уз помоћ Енглеске и Турске оборити југословенску власт.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. Neukusno je sada prikazivati „krcuna“ kao neku opoziciju JBT. krcun je bio krvnik srbskog naroda u službi Josipa Ambroza zv.Tito, vrhovng ubice Srba. Zašto od Krcuna pravite patriotu kada je i on bio samo sluga JBT zajedno sa stamolovićema, Dražom Markovićem, Kočom Popovićem, Djilasom i inima.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *