Почетна / БРОЈ 369 / Држава, то сам ја!

Држава, то сам ја!

Невидљива рука иза Саше Јанковића

Пише Филип Родић
Сумње изнете на рачун угледа заштитника грађана Саше Јанковића и медијска кампања која се против њега води већ дуже време, ако ништа друго, на чистину су истерале факторе који стоје иза њега, указале на проблематичност аргумената коришћених у његову одбрану и, самим тим, на контроверзност мотива оних који свакодневно истичу да се не може нападати човек, а да се не напада и институција, и поистовећују га са функцијом коју обавља као што се Краљ Сунце поистовећивао са својом државом

Широк је спектар оних који су последњих дана, недеља, месеци стали у одбрану Саше Јанковића, заштитника грађана. Од невладиног сектора, преко неких медија и еминентних правника, до Европске уније, Уједињених нација и осталих представника „међународне заједнице“, односно страног фактора. Колико год шарени били Јанковићеви бранитељи, толико су шарени и њихови аргументи, али повезује их једна нит – сви листом говоре да су напади на Сашу Јанковића напади не на човека, него на институцију заштитника грађана. Као да се ради о Лују XIV који је са 11 година добио надимак „Богомдани“, а касније Краљ Сунце.

Како је „Печат“ већ детаљно изанализирао објављена документа о истрази неприродне смрти Предрага Гојковића и указао на евидентне пропусте и нелогичности из истраге, сада се тиме нећемо бавити и препустићемо ствар надлежним државним органима у нади да ће овога пута (за разлику од 1993.) урадити свој посао и испунити оправдана очекивања свих – и власти, и јавности, и породице Гојковић, па и самог Саше Јанковића, невладиног сектора, ЕУ, УН и других – те утврдити неспорну истину у вези са овим трагичним догађајем и тиме коначно ставити тачку на непотребне и штетне спекулације о самоубиству/убиству. У овом тренутку занимљивије је позабавити се моралним врлинама бранитеља Саше Јанковића од самог морала човека који тренутно обавља од народа му поверену функцију заштитника грађана. Увид у њихов, неизбежно ће нам рећи понешто и о моралу самога Јанковића.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

3 коментара

 1. Спиридон

  “ Држава то сам ја “ у земљи Србији данас може да важи само за једног јединог човека а он се не зове Саша нити презива Јанковић. Тако да све у свему случај пиштоља из 1993 године на првом месту показује докле сеже моћ онога ко би био наш Краља Сунце, све друго је секундарно.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Kakva sramna hipokrizija! Svi mi želimo, uključiv i samoproklamovanu ‘intelektualnu elitu’ Srbije da se dodatnim forenzičkim ispitivanjima razjasni smrt očito ubijene Dade Vujasinović, ili nesrećnih gardista u Točideru koji su, očito, nešta videli što nisu smeli da vide. Ali, kada se o ‘zaštitniku građana’ radi, ‘elita’ ne želi da se to forenzički i islednički ponovo prouči, jer je On, Zaštitnik – Nedodirljiv. Kakvo licemerje! Vi što potpisujete te peticije, koji imate tako različite kriterijume, koji želite da se istina gurne pod tepih – stidite se. Vi ste veliki licemeri, hipokrite, vi ste moralni talog Srbije!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. On je zlo,zla,svih vremenaaaa

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *