Почетна / БРОЈ 370 / Ципрасова дилема

Ципрасова дилема

Зa „Печат“ из Солуна Катарина Верикиос
Хоће ли Грчка попустити пред немилосрдним захтевима својих међународних кредитора, или ће расписати референдум, или ће се окренути Русији и БРИКС-у?

На заседању Еврогрупе минулог понедељка, које је трајало три сата и на дневном реду имало седамнаест тачака, грчко питање разматрало се свега петнаест минута. За тако кратко време које је грчка страна имала да изнесе свој извештај о неколицини предузетих економских мера у циљу захтеваних реформи, председавајући Еврогрупе Јерун Дајселблум и министар финансија Немачке Волфганг Шојбле успели су да искристалишу своје закључке. Ти закључци, који се сматрају и званичним закључцима свих министара земаља еврозоне веома су лаконски и кажу само да се сматра да постоји напредак, али да Грчка пред собом има још дуг и трновит пут који треба да пређе у веома кратком року ако не жели да се нађе на вратима Хада, односно „случајног“ банкрота.

 

ПОРУКА ВАРУФАКИСУ Порука која је била индиректно упућена грчком министру финансија Јанису Варуфакису била је јасна ништа нисте урадили, више немате времена, пређите преко својих „црвених линија“ предизборних обећања или ништа од готовине коју грчко тржиште чека као хлеб насушни. Речју, Грчка је дужна да испуни све захтеве Еврогрупе на које се обавезала претходна влада Антониса Самараса или ништа од транши економске помоћи, мада је сама држава остала празне касе. Минулог уторка Грчка је ММФ-у платила рату од 750 милиона евра, што је и последњи расположиви новац из државне касе јер је реч о парама које су Грци, да би ММФ-у платили дуг, повукли из свог удела у ММФ-у.

Неколико дана пред заседање Еврогрупе премијер Алексис Ципрас изјавио је да је боље да се грчка влада одлучи, у овом кризном тренутку по будућност земље, за референдум него за неки понижавајући уговор. Отворена тема референдума је министрима Еврогрупе дала крила да, са једне стране, ниподаштавају способност владе „Сиризе“ и „Независних Грка“ да сама одлучује о својим потезима, а са друге стране, да је изложе уцени изјављујући како, ако ће већ бити референдума, нема никаквих уговора пре његовог исхода.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *