Почетна / БРОЈ 370 / Битка за Македонију, битка за Србију

Битка за Македонију, битка за Србију

Пише Никола Врзић
Да ли је Карл Билт Србији и Републици Српској припретио македонским сценаријeм „обојене револуције“ зачињене албанским тероризмом?

Било је симболике, и више од симболике, у заставама које су се Скопљем вијориле у недељу, на митингу опозиције предвођене Зораном Заевим, и у понедељак на митингу подршке премијеру Македоније Николи Груевском. У недељу заставе Македоније и Албаније, у понедељак, Македоније и Србије. Симболично, али, и више од симболике; било је ту, наиме, и извесне организације. Јер, видело се на снимцима из Скопља у понедељак увече, заставе Србије које су се завијориле у подршку Груевском биле су све потпуно нове, све исте као да су из истог пакета; на митинг их је, видело се такође на једном од снимака, донела једна група људи; пробили су се кроз масу ка бини с говорницима и ТВ камерама, а онда се у маси разишли тако да су заставе Србије којима су махали покриле још већи простор и биле уочљивије – макар се по једна могла видети на сваком кадру који је приказивао окупљене – него што би биле да су остале у групи и на једном месту.

Управо овај мањак спонтаности, надокнађен вишком организације и координације, показао је да није баш реч о новооткривеном македонско-српском пријатељству већ је, радије, представљао значајну невербалну поруку, поруку да садашња битка за Македонију представља и битку за Србију. Поруку да нам је непријатељ заједнички и да ћемо заједно и да му се супротставимо…

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

14 коментара

 1. Чим је Билт у региони, најављује проблеме!

  Србија коначно треба да одговорно ради и регује, без претеранх емоција, јер ни БЈРМ-Маћедонија ни Црња Гора нису према нама били баш блгонаклони, ,…

  БЈРМ је у шах-мату, једини излаз је повезивање са Србијом и Гршком.
  Са Бугарима су неславнопрошли!

  Чудно је колико су услужни према шиптарима, а колико тврди према Србји и Грчкој! Србији неће да врате наше манастире, наш народ шиканирају…..У вези Грчке, толико су тврдоглави , не желе дапромене име у Нова , Горња, Вардарска Македонија или сл .

  Недавно су њихови граничари наустили границу са Србијом код Куманова, што је симултанипотезх да би пренели кризу код нас, намерно је то неко учинио. Што значи да је васт у МК мека, оптерећена шиптарским уделом!

  Србија да буде паметна и не наседа, да помогне колико може али и да не будемо ко досад , да се више жртвујемо за њихове интересе уместо наше интересе да бранимо!?
  Ако се распасну, мофду само да ее прикључе Србији, исто важи и за Црну Гору, јер ће тамо лакше или завада и растурање Монтенегра, јер су слаби и завађени, што значилак плен за странце.

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Непријателот е еден СОРОС и западот, Заев и СДСМ одработуваат заедно со Албанците за Западот, ВМРО-ДПМНЕ е демохристијанска народна партија во чија коалиција се и Србите во Македонија. А ти Мишко на БЈРМ можи да и се фатиш за „стојко“ копиле комунистичко, поради вакви како тебе имаме разлики и несогласувања помеѓу двата пријателски народи.

   Thumb up 0 Thumb down 0

   • Ево видим пар пробугарски коментара, жалосно је колико су БЈРМ_Маеднонци пукли!

    Ја вређао нисам, само одговарам на вређање!

    Многи манастири јесу српски и то је чињеница, постоје постаменти на улазима у манастире(које намерно скрнаве), постоје фреске на одређеном месту које показују ко је ктитор, али ти не знаш ништа!

    Нису вам Срби криви , ви сте се отцепили од нас, бре !

    А Заев ће да вас заебе,па ће те почети да учите шиптарски од обданишта…. !?

    Још једном се потврђује да нам и нису баш неки пријатељи православни маћедонци, на жалост њихову. Али они сами себи кроје такву судбину, можда ће да им помогну бугари, ко досад!?

    Срам вас било , бре!Србија је била и остала фер према свима, а други нису били увек баш фер, нажалост!?

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • Setali ti se bjrm goli po kuci.

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • кад смо имали потребе од србије па нам је и сада потребна помоќ не дајте себи превише значаја нити сте нам требали раније пи ни у будучности …. управо то твоје бјрм и непризнавање цркве из које је и ваша произашла у најмању руку код македонаца иако смо православци према србима увек има нека аверзија посто. ваше надмено понашање наслеѓеног из бивше државе вас је коштало батина где год сте се потукли…онај ко је изгубио све битке и ратове у задњих 20 и кусур година и није неки савезник…а то су биле заставе српске партије из Куманова…Уживајте ми немамо намеру да изгубимо део државе…

   Thumb up 0 Thumb down 0

   • Dule,dicni potomce na Aleksandar Golemiot, ako je ikako moguce ,zauzdajte
    frustracije i averziju prema Srbiji. Zlu ne trebalo zatrebace vam ponovo da sutra
    ne osvanete u „Velikoj Albaniji“ kao kolaterarna steta povampirenog projekta
    „Nabuko“.Jer,kumanovski pucnji su pucnji upozorenja ne samo Vladi Gruevskog,
    vec i vlastima Grcke,Srbije i Madjarske da ne talasaju oko „Turskog toka“i koridora
    Pirej-Budimpesta.Da li ce Rusija i Kina pronaci efikasne“ kapi za smirenje“ pobesnelog
    svetskog serifa saznacemo uskoro.Dotle,bilo bi lepo da uprkos averzije ucinite nesto
    da ovce vise ne zapisavaju spomen-kosturnicu na Zebrnjaku(i drugde),tu lezi i jedan moj predak.
    Pozdrav braci u Hristu uz iskrenu zelju da Vardarska Makedonija,vremenom, ne zavrsi u
    zaboravu kao sestre joj: Pirinska i Egejska.Sta bi sa njima?

    Thumb up 0 Thumb down 0

   • Зоран Заев рекао је за косовску телевизију РТК1 да Македонци треба да уче албански језик још у обданишту, а касније и у школи.

    Thumb up 0 Thumb down 0

   • Kako stvari stoje nećete izgubiti deo , već celu državu .

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • Ти иди код доктора и то хитно! Можда има још наде за тебе.. Стварно интересна ствар је да има и постоји неко као ти, зашто ти си медицински феномен, живиш а живиш без мозга..

   Thumb up 0 Thumb down 0

 2. BJRM a ne Makedonia…Kao prvo ne poznajete istoriju,kao drugo,ne postujete UN. I sta o vama da misli covek?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Како онда дозвољавате да неко вреџа једну државу и ословљава је бјрм јел то није мржња господа?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. MISKO , izvini KAJ nAS vo MAKEDONIJA sekoj vtor konj se vika MISKO, a znam deka i vo SRBIJA e slicno. nema veze, ee MISKO , kaj nas ima edna izreka, ,,,,,, sakam kazam, neznam recam, razbiras,koj manastiri vo MAKEDONIJA se srpski i ne vi gi vrakame, ne li vi e sram veke, istoricarite znaat se, nikoj niv ne gi pita, prasuva, politikata i kafandziite kakjo mene i tebe kreirat stav, i sl;

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. То штосе десило између Срба и Хрвата донекле је разумљиво из више
  разлога а један је верски. Ово штосе десило и дешава у Црној Гори
  и Македонији треба нас Србе да највише занима. Зашто? Па дешава се подела у једно родној браћи по језику и вери, по првим КОМИТСКИМ устаницима у Старој Србији и ЧЕТОВАЊЕ по планинама Црне
  Горе где турска нога није крочила.Шта се десило? Комунизам и његово семе убачено међу Србе током Краљевине Југославије. Други рат начинио је поделе и стварање нових нација и држава од нације српске и саслојавање српсок народа по републикама тоје дело КОМИНТЕРНЕ а Срби комунисти су спроводили.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Славяни, совезайте се !!!

  Мы,Западне Славяни, хочеме Славянску Федерацию !!!
  https://www.facebook.com/groups/1552764498315913/
  https://vk.com/slavunity

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *