Почетна / БРОЈ 371 / Амерички лажни рат

Амерички лажни рат

ВАШИНГТОН И ИСЛАМСКА ДРЖАВА

Пише Филип Родић
Иако чиста логика и анализа одавно већ указују да је Исламска држава производ политике САД и њихових савезника, управо објављена документа Пентагона с којих је скинута ознака тајности јасан су доказ и јавно признање да је ово чињеница, а не више само плод разумног закључивања. Дакле, Исламска држава јесте америчка творевина

САД и њихови савезници сада се труде да себе прикажу као бескомпромисне борце против једног од највећих зала које је задесило људски род у читавој његовој историји. Истина је, међутим, не само да су ти исти актери помагали и створили ову пошаст него и да је рат који против ње воде лажан и само пропагандни потез. Као што је „Печат“ већ писао, Вашингтон већ више од три деценије финансира и на друге начине помаже углавном саудијске марионете које обављају његов прљави посао широм света. Иако је ова сарадња са екстремним муслиманским групама започета практично одмах после Другог светског рата са Муслиманском браћом, она је потпуно јасна постала осамдесетих година у Авганистану, током борбе против Совјета. САД су од осамдесетих отворено подржавале муџахедине, који су се трансформисали у талибане, из њих се родила Ал Каида, која је мутирала у Исламску државу.

СЛУЧАЈНО ПРИЗНАЊЕ Америчка невладина организација „Џудишал воч“ је, трагајући за документима који би доказали америчку директну или индиректну умешаност у напад на америчко дипломатско представништво у Бенгазију септембра 2012, дошла у посед више од стотину страница тајних докумената Стејт департмента и Министарства одбране који доказују не само да су институције у Вашингтону знале да је овај напад припреман десет дана раније него и да су свесно помагале стварање и функционисање Исламске државе. Међу документима које је ова организација добила на основу судске одлуке у складу са Законом о слободи информисања, налази се и документ Војне обавештајне службе од 12. августа 2012. који, ако се пажљивије прочита, показује да су САД све време биле свесне да у борби против власти сиријског председника Башара Асада подржавају екстремистичке исламске групе, укључујући и Исламску државу. На трећој страни овог, највећим делом цензурисаног документа, у оквиру описа „опште ситуације“ наводи се: „На унутрашњем плану, догађаји попримају јасан верски правац. Салафисти, Муслиманско братство и Ал Каида у Ираку су главне покретачке силе побуне у Сирији. Запад, заливске земље и Турска подржавају опозицију, док Русија, Кина и Иран подржавају режим.“ Нешто даље, у делу који се бави Ал Каидом у Ираку, амерички војни обавештајци пишу: „Ал Каида у Ираку је од почетка подржавала сиријску опозицију, и идеолошки и медијски. Ал Каида у Ираку је изразила своје противљење Асадовој власти јер је сматра секташком и непријатељском према сунитима. Ал Каида у Ираку је извела више операција у неколико сиријских градова под именом Ал Нусра фронт. Ал Каида у Ираку је, путем портпарола Исламске државе у Ираку, Абу Мухамеда ал Аднанија, сиријски режим прогласила шиитском претходницом која је објавила рат сунитима. Поред овога, позива ирачке суните, пре свега племена у пограничном појасу са Сиријом, на рат против сиријског режима и сматрају га неверничким режимом јер подржава неверничку партију Хезболах и друге отпадничке режиме попут ирачког и иранског.“ Зашто су ови делови документа важни? Зато што јасно и недвосмислено показују да је Вашингтон од почетка свестан да су побуну против Асада одувек предводили екстремни исламски терористи, те да се не ради о некој борби за слободу и демократију, него о „чисто верском“ сукобу који надилази националне границе једне земље. Такође, овим се негира западни политички и медијски наратив према којем у Сирији постоје „умерени побуњеници“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

2 коментара

  1. Дороје да се коначно каже да је ова тобож фрка и новодржава Исламска држава , један перформанс у режији САД, чисто ко суза.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. SRBI UVIJEK STE BILI NAJSLAVNIJI NAROD,ETO POSLEDNJI SRPSKI CAR JOVAN NENAD U SUBOTICI SE ZACARIO,SVE JE TURKE VITEŠKIM VIRTUOZNIM UMIJEĆEM ISTJERAO ZA VEOMA KRATKO VRIJEME A NJEGOV PROTIVNIK JE KATOLIKU TRAŽIO JOVANOVU CARSKU GLAVU ZA 1000 DUKATA I SELJAKA PLATI DA GA PUŠKOM RANI ISPRED CARSKE KUĆE SKROMNE VOJNIČKE I DOK JE SAM NA KREVET LEŽAO,NEPRIJATELJ JE PITAO DA LI DA UJE SA DOBROM NAMJEROM I HRABROM SRPSKOM CARU KOJI NI STRAŽU NIJE IMAO, ODSJEČE KATOLIK GLAVU I DOKLE ĆE KATOLICI JERETICI DA BUDU JUDE I UBICE SRPSKOG NARODA I ZATO SE PRAVOSLAVNE ZEMLJE UJEDINITE JER SMO JEDNA PRAVOSLAVNA CRKVA,JEDAN ZA SVE,A SVI ZA JEDNOG,SA NAMA JE HRISTOS BOG.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *