Почетна / БРОЈ 368 / Америчка битка против времена и Русије

Америчка битка против времена и Русије

За „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић
Оцене председника Барака Обаме, чија држава има спољни дуг од преко 110 одсто БДП и он непрекидно расте, о његовом наводном успеху у рушењу економије Русије, показале су се у најмању руку као преурањене

Председник Русије Владимир Путин потписао је прошле недеље низ важних закона, које су претходно усвојила оба дома парламента. Међу њима је и закон којим се ратификује међународни споразум земаља БРИКС о стварању пула девизних резерви у износу од 100 милијарди долара. Овај самоуправљајући пул треба да послужи као полазна тачка за стварање новог глобалног финансијског механизма, односно алтернативе Међународном монетарном фонду и Светској банци. У старту, валутни пул решаваће задатке везане за одбрану од могућих притисака на платне билансе земаља БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) као и за пружање међусобне подршке. Ове резерве користиће се у случају појаве притисака, а тачније спољних удара, на платни систем чланица БРИКС, али и као превентивни инструмент у случају проблема у билансима.

На тај начин, БРИКС ће добити стабилност и чврстину неопходну за самостално деловање на међународној арени. Ако се ствари шире посматрају, управо је стварање валутног фонда БРИКС карика која недостаје за све извеснију конфронтацију са Вашингтоном на најважнијем плану – а то је доминација долара. Неопходно је формирати инфраструктуру и инструменте, који ће омогућити што безболнији прилазак „мултиполарном финансијском поретку“. Ако се зна да је Кина већ створила свој независни систем међународних плаћања (уместо западног „свифта“) а да је Русија већ далеко напредовала у формирању сопственог, онда ситуација постаје много јаснија.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *