Почетна / БРОЈ 366 / ЗЛАТИБОР ЛОНЧАР министар здравља Србије – Осиромашени уранијум је оставио трајне последице

ЗЛАТИБОР ЛОНЧАР министар здравља Србије – Осиромашени уранијум је оставио трајне последице

Разговарала Наташа Јовановић
До сада нико није доставио поуздане доказе да вакцине изазивају аутизам код деце, а са друге стране, чињенице су неумољиве када се анализирају статистике о смртности деце пре увођења обавезне имунизације и после ње

Једна од жртава досадашњег тока српске транзиције био је и српски здравствени систем, верно огледало стања у коме нам се налази и читава држава. Са др Златибором Лончаром, министром здравља у Влади Србије, разговарамо о томе како излечити српско здравство, као и о последицама НАТО агресије о којима се нерадо говори, о актуелним питањима дечијих вакцина, о судбини „Торлака“, корупцији у здравству…

Недавно смо обележили 16 година од почетка НАТО агресије на Србију, а (пензионисани) професор Медицинског факултета у Београду, др Слободан Чикарић изнео је податак да је Србија прва земља у Европи по смртности од рака, као и да добар део одговорности за то сносе НАТО бомбе са осиромашеним уранијумом. Како коментаришете ове наводе?

Професор др Слободан Чикарић је са тимом својих сарадника и колега дуго радио на прикупљању информација о последицама бомбардовања 1999. године, посебно у погледу повећања броја оболелих од било којег облика канцера. Подаци до којих су дошли, као и упоредна статистика са неким ранијим периодима, указују да је муниција са осиромашеним уранијумом оставила велике и, бојим се, трајне последице. Међутим, ми прошлост са ове дистанце не можемо да променимо. Наше је да учинимо све да наведене податке о смртности од рака променимо, да нашим грађанима обезбедимо квалитетно лечење уз примену савремених медицинских терапија. Бомбардовање са краја прошлог века није оставило само последице по здравље нашег становништва већ и на комплетан медицински систем. Све то утицало је и на спору обнову и набавку нове опреме, пре свега апарата за радиотерапију, за лечење онколошких пацијената. Али, и то ћемо променити. Ове године ћемо расписати тендер за набавку минимум десет линеарних акцелератора, за које смо средства набавили кроз кредит Светске банке. Иначе, већ смо набавили гама нож, који представља „златни стандард“ радиохирургије. У датим околностима, заиста чинимо максималне напоре да се листе чекања смање и да наши грађани могу да рачунају на брже, ефикасније и квалитетније лечење.

Објављени су и подаци да је Врање најозраченији град у Србији (не рачунајући КиМ) што се такође тумачи „закаснелим“ дејством НАТО уранијумских пројектила којима је околина града гађана 1999. године. Да ли је ваше Министарство испитивало потенцијалне последице по здравље становника тог дела Србије, да ли се уопште тиме неко позабавио на систематичан начин од бомбардовања до данас?

Ово је питање за неке моје претходнике, јер посао министра обављам од маја 2014. године, дакле 15 година од завршетка бомбардовања. Слажем се да постоји потреба да се овакве ствари испитају, али исто тако, као што сам већ рекао, већа потреба је да се свим грађанима Врања и околине, али и других делова Србије, обезбеди правовремено и адекватно лечење. Конкретно за Врање, планирано је ове године отварање нове, савремене, Опште болнице, што верујем да ће много значити за све људе који живе у том крају, али и шире.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Један коментар

 1. Интересантно је да се министар здравља др Златибор Лончар тако критички изјашњава о последицама – НАТО УРАНИЈУМА, а из све снаге
  подржава вакцинацију наше деце /ОБАВЕЗНОМ, ЗАКОНСКОМ ВАКЦИНАЦИНЈОМ/
  – НАТО ВАКЦИНАМА /из земаља које су нас бомбардовале осиромашеним
  уранијумом/?!
  Изгелда да су министар др Залтибор Лоначар и његови истомишљеници
  о обавезној вакцинацији наше деце – НАТО ВАКЦИНАМА /посланици Скупштине Србије/ у ракораку са сопственом памећу, ако је уопште имају?!

  Драган Славнић

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *