Почетна / БРОЈ 366 / Зачарани круг Танталових мука Хеладе

Зачарани круг Танталових мука Хеладе

Зa „Печат“ из Солуна Катарина Верикиос
Ципрасова влада није на мукама само због (неминовног?) банкрота већ и због суђења „Златној зори“ и избегличког „цунамија“ који запљускује грчка острва

Танталове муке више личе на дечју игру ако се упореде са шах-мат позицијом и проблемима са којима се тренутно суочава Грчка на челу са харизматичним премијером Алексисом Ципрасом а он је – као што ни Тантал није могао „ни воде да се напије, а и грана са воћем изнад његове главе при сваком његовом покрету је измицала“ – заробљен у зачараном кругу диктиране стварности.

 

БРИСЕЛСКО НЕЗАДОВОЉСТВО Такозване институције, грчки повериоци који су доскора називани Тројком (ЕУ, Европске централне банке и ММФ-а) тренутно у Паризу разматрају економски положај Грчке и њену добру вољу за реформама. Изузетно су незадовољни досадашњим резултатима јер, како изгледа, грчка влада није расположена да „странцима“ дозволи приступ резултатима биланса наводних реформских мера које је Ципрасова влада предузела у име прилагођавања захтевима Еврогрупе.

Свакако је јасно да се дан када ће Грчка остати без иједног евра у државној каси приближава. Страна средства јавног информисања нагађају да ће се ова црна сумња остварити у петак 24. априла, када се одржава и заседање Еврогрупе где ће се, између осталог, детаљно разматрати стање и (не)постојање реформи у домену приватизације, социјалног и пензионог осигурања, као и питања исплаћивања зарада запосленима у државном сектору Грчке. Шокантна вест за грчко јавно мњење била је изјава званичника који су у тесној сарадњи са Бриселском групом (некадашњом Тројком) да постоји могућност да се запослени у јавном сектору 50 одсто плаћају у новцу а 50 одсто од вредности личног дохотка да им се исплаћује у боновима за храну и одећу.

Премијер Ципрас је строго поручио званичницима ЕУ да влада „Сиризе“ и „Независних Грка“ неће одустати од „црвених линија“ које је зацртала још у предизборној кампањи, што значи, од политике супротстављања хуманитарној кризи изазваној наметнутим мерама штедње. ЕУ је на изјаве премијера Ципраса и програм реформи цара грчких финансија, Јаниса Варуфакиса, одговорила директним захтевом да влада затражи од општина и управа периферија Грчке да своје фондове пренесу у Грчку централну банку, те да се тим новчаним потенцијалом, који износи око 2,5 милијарде евра, исплате приспели дугови према повериоцима. Наравно, чим је овај захтев упућен периферијама и општинама, подигла се велика прашина. Ако се оствари овај „наметнути“ и крајње уцењивачки програм ЕУ, општине неће имати новца ни за предшколске установе, за јавне кухиње, за помоћ социјално угроженима, као ни за финансирање програма намењених грчкој младежи. Председници општина и начелници периферија (административних области) оштро су одбили да испуне овај захтев, јер би то довело до унутрашњег банкрота земље, после чега је сасвим логично да следи и банкрот државе. Грчка више од 10 месеци није добила ниједну донацију или кредит од поверилаца за обавезе које је испунила још претходна влада Антониса Самараса, и на шта је држава имала свако законско и морално право.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *