Почетна / БРОЈ 364 / ВАСКРС НА ЦРВЕНОМ ТРГУ

ВАСКРС НА ЦРВЕНОМ ТРГУ

СРБИЈА МЕЂУ ПОБЕДНИЦИМА 9. МАЈА У МОСКВИ

Пише Никола Врзић
Хоће ли се српско приближавање НАТО-у завршити на Паради победника на Црвеном тргу у Москви, или ће пак то бити знак нашим евроатлантистима да ступе у акцију и исправе ову грешку историје и наших емоција, које у нашем учешћу у прослави победе над нацизмом не виде ништа погрешно, напротив? А све то, наравно, у име наших ЕУ интеграција

Србија је пропустила изванредну прилику да се обрука. Црна Гора, за разлику од Србије а зарад својих евроатлантских интеграција, ту је прилику да се обрука искористила, што ће рећи да ће се истоветна српска пропуштена прилика негативно одразити на наше(?) евро(атлантске?) интеграције. У сваком случају, 70 година од победе над нацизмом Црна Гора ће 9. маја прославити на централној прослави у Подгорици, а Србија на Војној паради у Москви, на Црвеном тргу. Окаљани НАТО интеграцијама, тог дана ћемо на Црвеном тргу доживети свој морални васкрс. Показаћемо да се не стидимо своје прошлости и да се не плашимо сопствене садашњости, што није нимало лош залог за неку бољу, а свакако слободнију и часнију будућност од оне коју нам доносе наше ЕУ интеграције…

ПАРАДА ПОБЕДНИКА Овог понедељка, 6. априла, наиме, „председник Николић донео је одлуку о учешћу Војске Србије на Паради у Москви“. Председник Србије Томислав Николић учинио је то на основу својих овлашћења која има на основу Устава Републике Србије, Закона о одбрани, Закона о Војсци Србије и Правила службе Војске Србије, и наша војска учествоваће на Паради победника „поводом обележавања Дана победе на Црвеном тргу у Москви, 9. маја 2015. године. Војска Србије учествоваће на Паради победника на основу позива министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа, поводом обележавања 70-годишњице Победе совјетског народа у Великом отаџбинском рату од 1941. до 1945. године“.

Нормално. Победа совјетског народа била је и победа српског народа не само зато што су нам Совјети, а углавном Руси, помогли да се ослободимо већ и зато што су они који су за нашу слободу гинули, и због окупације убијени, били углавном Срби. Само су у Србији стрељали 100 Срба због једног немачког окупатора. О Јасеновцу, Јадовну… да и не говоримо, јер је у Независној Држави Хрватској чак и таква пропорција била премала. Велики отаџбински рат био је отуда и наш рат за живот и за слободу, који смо платили скупо а уз то и крваво.

Тако да би Николићево саопштење, његова одлука да се ове скупе победе 70 година касније присетимо бок уз бок са Русима као што смо је и извојевали, пре само неколико година била сасвим очекивана и, безмало, безвредна озбиљније анализе и промишљања. У анализу и промишљање, међутим, морамо; и због украјинске кризе, и због наших ЕУ интеграција, које се и у овој ситуацији показују као нешто противприродно и противречно читавој историји наше борбе да будемо то што јесмо, какви год да смо али смо своји. Та борба и та крв, ако смо људи и ако смо нормални, морају да нас обавежу да својој деци не оставимо мање од онога што нам је остављено, и свако ко се томе супротставља не ради за наше добро, већ ради против нас.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

3 коментара

 1. За истину, за част, за понос – српски војник на паради победника
  против фашизма у Москви, заједно са руским војником, како некада,
  тако сада, тако увек.
  Живела Русија – Живела Србија. —-милан

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. To je mnogo više od protokolarnog učešća, pogotovo za srpski narod! To je čast, ponos, pravo i obaveza da damo svoj doprinos veličanstvenoj paradi u značaju pobede nad Nemačkim nacizmom! I naš doprinos je bio ogroman u borbama na Jugoslovenskom prostoru, možda i najveći s obzirom broj žitelja tadašnje kraljevine!Ne znam da li je vaskrs, ali je sigurno obnova sećanja na heroje koji su dali živote da bi pobeda bila zajednička!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Poštovani prijatelji,

  ovih dana društvenim mrežama kruži predlog i ideja koja je nastala kao svojevrsni vid protesta protiv nepromišljenog srljanja Srbije u EU, a za šta nas niko nije pitao niti drži do našeg mišljenja.

  Naime, na Dan Pobede, 9.maja, dok herojska ruska armija bude blistala na vojnoj paradi u Moskvi,svi mi,koliko nas ima, treba da odvrnemo do daske
  RUSKU HIMNU,
  da se trese nebo i zemlja.

  Ako podržavate ideju, širite je dalje.

  Hvala.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *