Почетна / БРОЈ 363 / Употреба Шешеља

Употреба Шешеља

Пише Никола Врзић
Чак су и америчке дипломате потврдиле да поигравање Хашког трибунала с Војиславом Шешељем и Србијом има политичке, а не правне мотиве

Вероватно да није била свесна тога а сигурно да то није желела, тек, директорка Фонда за хуманитарно право Сандра Орловић указала је, гостујући у уторак на Б92, на најубедљивији доказ да некакви политички – а покушаћемо да откријемо чији и какви – а не правни разлози стоје иза одлуке Жалбеног већа Хашког трибунала, донете у понедељак 30. априла, да се у хашки затвор с привремене слободе врати Војислав Шешељ, лидер Српске радикалне странке и човек који је у свету што себе воли да назива цивилизованим провео убедљиво највише времена иза решетака а да притом процес против њега још није окончан. Указала је Сандра Орловић, наиме, на само један, али и те како важан податак: да Шешељ још од јула прошле године најављује да ће одбити да се врати у Хашки трибунал уколико га овај пусти на привремену слободу.

Ова је Шешељева најава, да се не ослањамо само на реч Сандре Орловић, садржана и у хашком документу Д3-1/6147 БИС од 10. јула прошле године, одлуци трочланог судског већа којим је председавао судија Жан-Клод Антонети, одлуци којом је тада био обустављен процес привременог пуштања на слободу оптуженика Војислава Шешеља; у том је документу, наиме, наведено да „једино ограничење на које се оптужени обавезао јесте да неће напуштати територију Републике Србије“, те је баш стога – зато што се Шешељ макар ни својом часном речју није обавезао да ће се вратити када га Хаг поново позове – и донета одлука да оптужени у затвору остане и даље.

ПОЛИТИКА ХАШКОГ ПРАВА

Оваква је одлука, с правне тачке гледишта, била и једина могућа, јер тако каже хашко Правило 65 Б. У месецима који су уследили а трају и данас, међутим, право је уступило место јачем, то јест, политици. А доказ да се баш то догодило налази се управо у чињеници на коју су указали Сандра Орловић на Б92 и судија Антонети у својој одлуци од 10. јула 2014, па нам је отуда ова чињеница и толико значајна.

После 10. јула, наиме, уследио је 6. новембар 2014. године. Исто Претресно веће (Жан-Клод Антонети као председавајући, уз њега и судије Мандиаје Нијанг и Флавија Латанци) сагледавајући исте оне чињенице којима је располагало и четири месеца раније – од Шешељевог здравственог стања до његовог одбијања да пружи гаранцију да ће се у Хаг вратити и да неће утицати на сведоке и жртве – доноси сасвим супротну одлуку, да се оптужени лидер радикала има одмах пустити на привремену слободу. Шешељ је тада, практично, избачен из хашког притвора, што се уосталом јасно види већ и из констатације, садржане у овој новембарској одлуци о привременом ослобађању, да „нема потребе да се тражи пристанак оптуженог“ у погледу гаранција да ће се вратити у Хаг и да неће утицати на сведоке и жртве. У јулу га нису пустили јер такву гаранцију није хтео да им пружи, у новембру су га пустили а да му такву гаранцију нису ни затражили. Зашто? Зато што су знали да им је неће дати, па онда не би могли ни да га пусте. Зато су тај захтев и избегли, другог објашњења једноставно нема.

А зашто им је било толико стало да Шешеља врате у Србију? Прва помисао, с обзиром на то да је Шешељ – кога су у притвору, подвлачимо, без осуде, држали у том моменту већ читавих 11 и по година – ослобођен из тобожњих хуманитарних разлога, то јест због погоршаног здравственог стања, прва је, дакле, помисао била да су га брже-боље отерали из Хага да им у Хагу не би преминуо, односно, како је то навео и сам судија Антонети, да би се избегао „најгори развој догађаја“ („worstcase scenario“). Како Шешељ, међутим и на срећу, евидентно није на самрти иако јесте озбиљно болестан, оволика се журба и потреба да га избаце из Хага не може објаснити хуманошћу оних који су га нехумано, онолико дуго, већ задржали иза решетака.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

11 коментара

 1. Спиридон

  Зашто се овом проблему приступа из визуре власти која беспоговорно хрли у ЕУ а изгледа и у НАТО а не чује се на пример она друга страна у виду самог Војислава Шешеља и његовог личног виђења који су прави разлози зашто га враћају у Хаг?! Када су пуштали Војислава Шешеља на слободу све је то наводно рађено да се науди актуелној власти а сада када га враћају је то опет из истог наводног разлога, што је у најмању руку потпуно нелогично.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Шешељ је одлично урадио што је на протесту спалио заставу неоусташку која је данас застава Хрватске!Спалио је и друге заставењ и нико се није бунио!
  Зашто!?
  Зато што у сред Еуропе , у Бриселу, Паризу, Берлину, Лондону, ко год протестује спали заставу ЕУ, НАТО, САД, Русије, Ирана, Украјине…. и то се толерише.

  Ау Срији је то тобож нечувено… и ово да ће војвода Шешељ да уђе са тенком у Загреб, …сви се тобож поплашише , закукавају брислеу, чак и наши епископи закукавају да је нехришћански( а ћутали су док су годнинама кроати палили заставие и урликали против Срба?)

  Шешељ је направио одлиичну рекламу , на западу би за ово добио све похвале што је проницљив!

  А ми се и даље правдамо белосветским јајарама? Докле, бре?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Zahvaljujući ovoj, a i prethodnim petokolonaškim vlastima ovo je jedna duboko bolesna i šizofrena država! Sramota me je što živim u njoj.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Koliko se sećam Šešelj je u Hag otišao dobrovoljno, država ga nije isporučila. Kada se je vraćao iz Haga nije hteo prihvatiti garancije države. U kom smislu je sada država odgovorna da ga vrati? Meni sve to liči na farsu.Jedino ako ova vlast nije imala prste u svemu tome. A možda će i dobiti još više pohvala za svoju kooperativnost od zapada. Sramota je to da nijedna vlast nije stala u odbranu bilo koga koji je optužen u Hagu. Naprotiv svih se je odrekla. Hrvatska a i svaka druga država stane u odbranu svojih boraca i na taj način štiti državne interese. Nažalost mi imamo veliku nesreću da su nam sve političke garniture udvoričke i rade za tuđe interese. Mislim da smo došli do dna i da moramo priznati da ovom zemljom vladaju petokolonaši koji će nas totalno uništiti.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Dobrovoljno je otišao i dobrovoljno su ga pustili! Država mu je uskratila pasoš i to je dovoljno s njene strane! Drgih obaveza NEMA! Ako po vama nije ispunio „očekivanja“ to je vaš problem! U krajnjem slučaju, koliko vas ovde ima „hapsite“ ga vi! Ne, štos je u tome da ga Vučić uhapsi! Kad tako kažem, vi se i ponašate prema svetu kao da je sve u ŠTOSU! I čemu dizati na „državni nivo“? Pa Šešelj je običan gradjanin i vodja vanparlamentarne stranke! Kao i ja sa svojim komšijama u zgradi! Ali vama zle namere su uvek prisutne, a to Srbija zna! Sem jednog „sramnog“ dela koji je do juče bio na vlasti /do 2012/!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Животне околности омогућиле суми да Гос, Шешеља упознам приликом његове посете Америци и кад је постао четнички Војвода. После два
  говора одржана у Лос Анђелосу и Ескондиду-СанМаркос ми Срби смо констатовали нелогичнос многих његових политичких изјава. Сви његови наступи су кортно верзни болесни: Дали силеџијски, простачки, надмени понижавајући политичких или других који мусе супроставе.Болест га прати од затвора зеничког и овог хашког. Гос,Шешељ је болесник који мора дасе лечи и на неки начин недати му да производу глупост услед болести. Те глупости иду на штету нације српске. Није отишао на Динару да организује одбрану СРПСКИХ КРАЈИНА већ је по Београду правио проблеме: БАНАНА,И ДРУГИ СЛУЧАЈЕВИ.Он овим наступима помаже Вучићу,Николићу,Кирбију и НАТО-ИМПЕРИЈИ.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Nije Tribunal odjednom postao human pa pustio Šešelja,već sa kuva i sprema još veće ZLO !!Ovdje se, što reče dr.Bojić, radi o osveti.Nisu mu mogli ništa u sudnici,napravio je od njih budale,pa sada na perfidan način spremaju njegovu egzekuciju!!Ali egzekutor mora biti,pored mora zlikovaca i špijuna, Srbin, makar i lažni!!To je po mome mišljenju vrlo vjerovatan scenario,sjetimo se Markala,Račka,likvidacije Đinđića i dr. !!Šešelj je ozbiljno bolestan čovjek,vidi se to na njegovom licu,dani su mu odbrojani.Zato se ne smije dozvoliti njegova deportacija u Hag,treba to otvoreno reći belosvjetskim zlikovcima !!

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • I da je sasvim zdrav – zelim mu zdravlje! – ne sme biti deportovan! A ako to bilo koj pokusa, jednostavno svako pojedini MORA da se digne i suprostavi!
   Ne!, i to kako ide (suprostavljanje) – oprez: slabost pocinje u glavi!

   Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Из викенда у викенд читам ове апологије садашњој власти. Све се надам престаће, ипак је Печат озбиљан, једини објективан, и надасве патриотски лист. Ипак, из викенда у викенд наставља се брањење Вучића. Невјероватно звуче ови Врзићеви текстови из броја у број. У сваком он пише како Србија иде погрешним путем, од продаје Косова, приступања НАТО-у, па да продаје Телекома. А опет када све то устврди он скида сваку одговорност са Владе. Па ко онда гура Србију у провалију? -питам се. Неке натприродне силе? Да није то можда воља народа? Некаква незаустављива инерција? Шта ли? У свим осталим стварима Печат заузима објективан, критички став, од политике до умјетности, само се несувислим текстовима брани сваки потез ове Владе. Сервира нам се некаква тобожња угроженост ове Владе и нарочито Вучића. Све што као хладно предјело сервирају разноразни Курири, Врзић нуди као главно јело на јеловнику апотеоза Вучићу. Вучића руше Американци, Британци, Хаг, а он сам, јадан, остаје да се бори у беспоштедној геополитичкој арени. Питам се зашто би га неко рушио када је испунио све што се од њега тражило(очекивало)? Хајде да погледамо истини у очи, све што нам се дешава посљедица је дјеловања ове садашње Владе. Сјетимо се само њихових критика на политику жутих око Косова, да би ова власт урадила све што жутокљунци нису успјели или смјели. Надам се да се не ваља нешто иза бријега, те да господин Врзић и уредништво Печата заиста вјерују у ово што нам сервирају из броја у број. Да резимирамо: Србија иде у пропаст, али за то није крива ова садашња власт – тако нам поручује Печат из броја у број. Надам се да нам нису отели и једини патриотски, слободни лист. На медијском сасвјежђу Србије постоји само једна сјајна звијезда, Печат, са изузетком Геополитике. Не дај се Печате. Не дај да и тебе обезслободе, обезглаве и не дај Боже поткупе. Јер, Печат је једини слободни лист окупиране Србије, а не, као што стоји у слогану, слободне Србије. Поздрав из Републике Српске.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Ovde sam samo da bi svojim prisustvom protestvovao protiv bacanja koktela!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 10. Ziveo nama nas Voja, ovi sto pisu da su ga pusitili Ameri su tzv. naprednjaci,uvek nadju neku teoriju zavere,Voja je bio tamo 12 godina i nisu uspeli nista da mu dokazu…Ne damo naseg vojvodu

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *