Почетна / БРОЈ 364 / Удри по православљу. Неће моћи, опрем бато!

Удри по православљу. Неће моћи, опрем бато!

Драгомир Антонић 

Исус Христос је страдао вољом других. Његову смрт тражила је руља. Руља га је исмејавала. Руља је остала руља. Ње се више нико не сећа. Христоса милиони људи славе

Данас је Велики петак. Најтужнији дан за православне хришћане, али и припрема за најрадоснији православни празник, Васкрсење Христово – Васкрс.

Велики петак је једини дан у години када у православним храмовима утихне литургијско појање. Дан када се пред вернике износи плаштаница, платно којим је повијено Христово тело после скидања са крста на који беше разапет. Зато се у народу овај дан назива и Распети петак. Данас ће се у српским домовима фарбати јаја, којима ће се укућани прво омрсити, после дугог Часног поста, у недељу на Васкрс.

 

СЛАВА ЗА ВРЕМЕНА, ПАМЈАТ ЗАУВЕК Исус Христос је страдао вољом других. Његову смрт тражила је руља. Руља га је исмејавала. Желела је његову смрт јер није био као они. Био је бољи. Својом, овоземаљском смрћу Син Божји се узнео на небеса и сео с десне стране Оца свог. Руља је остала руља. Ње се више нико не сећа. Христоса милиони људи славе, верују у њега вековима. Са радошћу говоре његово име. Божја воља!

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *