Почетна / БРОЈ 365 / У радише свега бише, у штедише још и више

У радише свега бише, у штедише још и више

Драгомир Антонић 

Никад се у Србији није расипало, већ увек штедело. Владина прича о штедњи није ново откриће

Данас је Светли или Источни петак. Ове недеље почиње Цветни триод и у њему ћемо уживати све до Беле недеље. Бела недеља је прва недеља после Духова или Тројица. Данашњи, Источни петак је слава Какова, метоха манастира Хиландара. Метох је близу варошице Јерисоса. Многи мештани заједно са Србима из Србије и других делова наше планете заједно учествују на Литургији. Дружење се наставља заједничком трпезом.

ЗАПИСАНО У КРМЧИЈИ У Србији мора да се ради! Данашња власт ову чињеницу приписује себи као епохално откриће. Одвајкад се у Србији радило. Није могло другачије. У Крмчији Светог Саве, на више места пише о раду, радним обавезама, исплати наднице, о зајму, односу деце и родитеља, равноправности. Написано је да се мора радити, али да се плата мора редовно исплаћивати „да не преноћи плата твога надничара код тебе до јутра, нити пак да лишиш плате сиромаха… истог дана да даш плату његову“(стр. 49). Ако би неко био принуђен да се зајми – данас би рекли да узме кредит – о томе је записано следеће „Ако даш на зајам сребро брату твоме, сиромашнијем од тебе, не врши притисак на њега и не налажи камату на њега“(стр. 50). Волео бих да данас љубитељи страних инвеститора, којима ми дајемо паре да би радили код њих, макар прочитају шта је у нашим књигама записано. Цитати су из књиге Миодрага Петровића, Крмчија Светог Саве о заштити обесправљених и социјално угрожених, Београд, 1990.

Никад се у Србији није расипало, већ увек штедело. Владина прича о штедњи није ново откриће. У Срба безброј пословица типа „У радише свега бише, у штедише још и више“. Комунисти су одузимали имовину. Уз помоћ суда, прогласе имућног човека за непријатеља и отму имовину. Данашња влада је оригиналнија. Отме зарађено, пензије и без суда. Додуше, не прогласи нас ни за народне непријатеље. Хвала јој на томе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Један коментар

  1. Stvarno sa radošću čitam Vaše tekstove,baš kao što sam godinama u Dugi čitao članke Dragoša Kalajića.Kako lako i jednostavno otkrivate maloumnost današnje političke „elite“.Kada sam slušao provalu Vučića:rad,rad,rad,rad i rad,pet puta, sjetio sam se jednog članka Dragoša Kalajića(mislim da je objavljen u Pogledima)o radu i praznicima u Srednjem vijeku,gje je praznik bio gotovo svaki drugi dan,170 i više dana u toku godine!!To je za ne povjerovati!!U tome vijeku,koga satrapi lažno prikazuju kao vijek mraka i dekadencije,u kome je stvarao i Sveti Sava, što smo svi slušali u toku školovanja,nastala su najpoznatija remek djela koja čovječanstvo poznaje !!!To se posebno odnosi na oblasti,kao što su:muzika,slikarstvo ,proza,poezija,vajarstvo,arhitektura,građevinarstvo i dr.ŠTEDNJA JE RACIONALNO TROŠENJE !!Po toj logici domaćin uvijek štedi,nikada ne troši -nepotrebno!!Još nešto,veoma važno,ŠTEDI SE ONDA KADA SE IMA !!Suludo je tražiti od onoga koji nema da-ŠTEDI !!Rad krasi domaćina,to je racionalna aktivnost čovjeka koja za rezultat ima novu stvorenu vrijednost,neko djelo!!Čovjek bez pameti ne može stvoriti ništa što je vrijedno !!Najopasnija je -ŠKOLOVANA BUDALA !

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *