Почетна / БРОЈ 364 / Техеран у договору века са Западом

Техеран у договору века са Западом

Пише Зоран Милошевић
Kaкo je eпоха сукоба Ирана са међународном заједницом приведена крају и због чега су сви моћни преговарачи у овом случају ишли на споразум, односно компромис?

Током ноћи 1. априла 2015. године у швајцарском граду Лозани, Техеран и шест земаља (САД, Русија, Француска, Велика Британија, Кина и Немачка) постигли су политички споразум о иранском нуклеарном програму. То значи да се укидају и санкције овој држави које је наметнуо Запад. Иран се, с друге стране, обавезао да смањи за две трећине број центрифуга за обогаћивање уранијума, као и на то да ће већину нуклеарних материјала извести из државе. Део центрифуга ће се конзервирати, наводи лист „Вол стрит џорнал“.

ДУГИ ТЕШКИ ПРЕГОВОРИ Између осталог, то значи ће договор шесторке са овом државом учинити да се она у неколико наредних месеци врати у светску политику и економију, што некима, пре свега Русији, Кини, Индији, Бразилу, Венецуели итд, даје нове шансе, али отвара и одређене ризике. Наиме, није тајна да земље БРИКС-а имају добре односе са Ираном и да у новим условима очекују тамо нове послове, пре свега у области инфраструктуре, али и наоружања. Такође, у сфери безбедности Русија и Иран имају идентичне ставове у вези са питањем Авганистана, па се може очекивати нови импулс решавању кризе у овој држави. На другој страни, повећаће се и конкуренција, јер ће Иран постати центар економске моћи на Блиском истоку, пре свега због извоза нафте и гаса (што иначе не одговара Русији). Наравно, конкуренција на иранском тржишту у многим питањима постаће снажнија.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *