Почетна / БРОЈ 366 / Стварање „војвођанског проблема“

Стварање „војвођанског проблема“

Драгомир Анђелковић 
О измишљању „војвођанске нације“, Кострешу, НАТО панонским комбинаторикама и другим антисрпским играма око Војводине

Од пада Берлинског зида односи Србије са кључним државама евроатлантског блока одвијају се по принципу једностране уцене. Од нас се стално нешто тражи а упоредо нам прете да ће нас снаћи неко зло ако то не дамо. Било што ће нам бити ускраћено нешто што заслужено очекујемо или да ће нам, што је још бруталније, нешто наше – део територије Србије, српски национални интереси у њеном окружењу, економска перспектива или ма шта друго – бити отето, уништено, оштећено. Већ зависно од значаја траженог уступка за Вашингтон, Берлин, Брисел. Тако дефинисане механизме западног „решавања проблема“ на српском простору врло вешто користе сви наши регионални непријатељи. И не ради се ту само о томе да реализују налоге својих западних ментора, односно играју поверене улоге и тако „зарађују“ одређене награде. Не. Албанци, тзв. Бошњаци, Хрвати – знајући да су Срби стигматизовани и да мало треба да се нађу под ударом самозваних атлантских господара света – кад год за то имају погодну прилику, иду и много даље. Настоје да од нас на своју руку, али не сопственим снагама, извуку неки уступак тако што прете да ће нам створити додатне тешкоће на релацији са Западом или чак у прилог томе систематски раде када не поклекнемо пред претњама и не удовољимо њиховим хировима. А Западу не треба много да буде нахушкан на Србе. Све то добро знамо, али недовољно уочавамо колико исту антисрпску уцењивачку матрицу НАТО маљем, и то са територијалним претензијама против своје земље, користе и неки – бар по пореклу а донедавно и номинално, ако не и по осећањима – Срби. О томе ће надаље бити речи!

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

8 коментара

 1. Usvakoj normalnoj drzavi nebi postojao Vojvodjanski parlmament koji kosta a postoji da bi celoj Srbiji pravio probleme to treba ukinuti pod hitno ili neka se odvoje ali ovo maltretiranje Srbija nesme da vise tolerise

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Пошто је СРПСКО ВОЈВОДСТВО састављено из округа са својим именима
  исто тако може се и раставити. Државу Србију поделити по ОКРУЗИМА
  и то од Севера до Југа и Истока до Запада.Следећи Окрузи: Бачки, Барањски, Банатски, Сремски, Мачвански,Колубарски, Рашки,Топлички
  Златиборски,Врањски,Нишавски,Неготински,Браничевски,Шумадијски,
  Метохијски,Косовски. Београд као главни град Србије и целокупног
  СРПСТВА. Већински народ српски са својим писмом ћирилицом. Мањине
  са мањинским правима. Таква Србија политички била би здравија, уставно питање решити без постојања било какве назнаке на покрајине. Аутономаши би нестали јер неби имали ослонац у уставу.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. … изгледа, да огромна већина `наивних радозналаца` и не схвата какви то подземни `токови` протичу испод `Делвидека` ?
  Па, господо размажени, који верују да би `мед и млеко` потекао одвајањем Војводине, хоћемо ли одмах да дестабилизујемо овај `регион` ? Аа, – не одговара, тренутно, натовцима зато и позивају `своје` у Брисел, дају им `слаткише` и убеде их у – стрпљење ?
  А неки су већ добрано поодмакли у веома детаљним `ороченим` плановима, као по систему `кап-по-кап` да преузме све битније прерогативе у српској покрајини ? А на крају би било довољно, да бициклистичким стазама, дође неко `културно-уметничко друштво`, међу `своје` држављане и – изведе `перформанс` – `фајронт` тамо-неке- Војводине ? Ал` `апетите` имају и – други ?
  Да није недавног `пожара`, не би ни знали, каква велика џамија постоји у – Суботици ?
  – Зато, за оне који нити знају нити их интересује какво је „супер“ време било 1848-1849, ваљало би припремити бар Стеријине „Родољупце“… ? Боље би било, за све, да се раније трагедије, заврше као – комедије…. ?!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Ivana to je Moj stav Kada je U pitanju takozvani pokrajina ali mi objasnite cemu Parlament u severnom delu Srbije ili napravite u svakoj Srpskoj pokrajina jedan Parlament .Jedno misljenje Neznaci da je Neko glup ili pametan Pozdav Ivan

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Душан Буковић

  Комунистичка Партија Југославије је била доследна своме програму у свима конгресним и земаљским коференцијама, резолуцијама и одлукама да на линији отвореног дефетизма разбије Југославију и српски народ. У комунистичком листу “Трудбеник”, органу радног народа Војводине, објављен је чланак у јануару 1941 године под насловом: “Национално-ослободилачка борба народа Војводине”, где дословно стоји:
  “1918 године србијанска буржоазија из Војводине, Хрватске, Славоније, Црне Горе, Босне, Херцеговине, Косова, Метохије и Македоније уз помоћ крупних капиталиста, велепоседника, и плаћеника, није дала право народима ових земаља да се сами определе него их је подјармила и силом им натурила своју хегемонију… Један спасоносни пут за све национално угњетене народе, дакле и војвођанске Мађаре јесте народно-ослободилачка борба на бази пролетерског интернационализма. То је онај исти пут којим су ишле и стигле својој мети угњетене нације и групе царске Русије, које су велико-руски империјалисти угњетавали на нечувен начин…” (Види: “Трудбеник”, орган радног народа Војводине, бр. 1, година 1, Јануар 1941, “Национално-ослободилачка борба народа Војводине”, стр. 6).

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *