Почетна / БРОЈ 365 / Срозавање Европе

Срозавање Европе

Милорад Вучелић / главни уредник

Уочи 70-годишњице победе над фашизмом сви стварни и прави победници и њихово потомство, прави баштиници историје, спокојно и с поносом могу се позвати и с вером ослонити на Његошеве стихове: „Покољења дјела суде, што је чије дају свијема.“ Ту веру делио је и некадашњи британски премијер Винстон Черчил који је у посланици упућеној Јосифу Висарионовичу Стаљину 23. фебруара 1945. написао:

„Будућа поколења признаће свој дуг пред Црвеном армијом исто тако беспоговорно, као што радимо ми, који доживесмо до тога да будемо сведоци ових величанствених победа.“

Черчилово предвиђање није испуњено. Данашња државна вођства западног света показала су се као недостојна и незахвална купљевина потпуно заслепљена свим оним што је свет и увело у Други светски рат. Својим поступцима, они су постали следбеници поражених у Другом светском рату. Њихово одбијање да 9. маја буду присутни на Војној паради у Москви, којом се обележава Дан победе над фашизмом, више је него срамно. Ово одбијање је много више од срамоте, јер показује да су ове државне вође не само недостојни људи него и да су били и остали на истој мрачној западној страни, на страни која је и произвела Хитлера. Јер Хитлер је био, а чини се и остао, продукт и кризе и успона Запада. И још нешто важно се открива – истина о томе ко је био стварни и у суштини једини победник у Другом светском рату.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

10 коментара

 1. …да, 7о година је означено, као „век једног цара“, и такве промене можемо и сами да посматрамо ?
  Нису поступили ни по Черчиловом аманету да га „дижу“, ако се Немачка поново уједини ?
  Кварење вредности, такоође се назива – корупција; у филозофији, то су назвали – „де-конструкција“ старих `нарација` и одавно се на томе ради, док се нова (ЕУ) вавилонска кула гради – од обмана и корупције
  Да парафразирамо Ђуру Јакшића, и садашња Европа би пре – „јарца печеног“; `сабље димискије` држе и витлају њима, неки други ?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. u ekstatičkom vatrometu pada berlinskog zida razotkrila se budućnost kao večno vraćanje.otvoreno i bez maski.oni koji su sarađivali sa hitlerom i preticali ga u jasenovcu i jadovnu i svi drugi koji su bili saradnici najstrašnije obrazine čovečanstva kasnije nastavljenoj po vijetnamu…i dalje i dalje…sve do iraka, libije…- nagrađeni su i raspadom jugoslavije.a mi, ovde, bez obzira srbi ili ne…mi smo kažnjeni…zbog otpora fašizmu. nisu kažnjena deca generala i crvena buržoazija srpska koja se lako prešaltala na stranu globalne moći koja sa sobom vodi aveti nasilja…nego smo kažnjeni mi koji nismo nikada voleli nasilje, ni perverziju silovatelja,niti smo se divili nasilniku ma ko bio.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Наивни Словени!

  Баш та Британија је била чврсто против уједињења немачке, а весели Совјети су ко од шале и без икаквих услова пустили да се уједине Немци и да опет мрсе конце по јевропи!

  Плаћамо цену својих тешких заблуда и лаковерности, због тих грешака страда народ!

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Bili bi smo previse naivni ako bi smo verovali Britancima to sto govore. Mnogo je bolje obratiti paznju na ono sto rade. Drzati Nemacku podeljenu ? bilo je samo pitanje vremena. Jednako je to bilo nemoguce kao sto ce biti i sudbina odcepljenog i porobljenog KiM, kad tad ce se osloboditi tudje cizme i bice Srbija ponovo jedno…

   Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Van teme Sam ali zasto je Gospodin Vucelic van Srpske Politike Po meni veliki gubitak Za Srbiju

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Ne…nije srozavanje,EVROPA SE „UZDIZE“…ONA USTASKA,FASISTICKA…
  Neka neko pita Devenporta,okupacionog namesnika u Beogradu,samo tri pitanja,moze i na srpskom,on je naucio srpski,JER OVDE OSTAJE:
  1.Zasto vi,kao Englez…KAO SAVEZNICKA NACIJA PROTIV FASIZMA…ne idete u Moskvu,na Dan pobede nad fasizmom?
  2.Zasto ste bombardovali Srbiju i Crnu Goru,tokom nemacke nacisticke okupacije,kao „saveznici“,NA NACIN DA POBIJETE STO VISE SRBA A DA SKORO NI JEDAN NEMAC NE POGINE,MAKAR U BEOGRADU???
  3.Zasto Engleska za sto godina napravi dve albanske drzave,a mi Srbi ,po Englezima…NEMAMO PRAVO NA OPSTANAK???
  Insistirajte na preciznom odgovoru…
  Ili ne,ne pitajte nista…DA NE NARUSIMO KOLABORACIONIZAM!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. mislim da je britanija ucesnik svega i genocida srba na balkanu a ne i amerika amerika hoce mirnim putem samo da se priblizi rusiji preko srbije amerika i britanija dva razlicita pojma

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Од памтивека Велика Британија, је народски речено само велики
  мутикаша, или у свакој чорби мирођија, замути, посвађа и покупи
  кајмак. Само, ничија није горила до зоре, па неће ни њихова.
  Мајк-у свака част на коментару, као да ми је извлачио тај коментар из срца и душе, и додао би, Енглези су мозак, а Амери песница.
  Где год се нешто замути, ту Амери туку, а Енглези из позадине
  пострекују. Веома ме весели што су овај пут налетели на носиоца
  црног појаса, и што ће прћи као бос по трњу, та време је ,бре!—-милан

  Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Обично понављају мантру да Милошевић није схватио да је берлински зид срушен. Мислим да је он једини у бившој СФРЈ то схватио, да су то схватили и други не би пожурили да поставе тарабе и ограде на републичким границама.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *