Почетна / БРОЈ 364 / Самокритика Србије

Самокритика Србије

Пише Филип Родић
Најновија спорења на линији Београд – Загреб још једном доказују да је Хрватској у односу на Србију дозвољено практично све, док Београд, када се усуди да подигне главу изнад блата и проговори о ономе што сматра неправдом, бива истовремено гурнут поново у блато споља и повучен изнутра. Код неких Срба постоји тенденција да их много више боли домаћа истина него страна лаж. Да је многима претерана самокритика постала условни рефлекс

Током интервјуа који је са вођом светске револуције, Јосифом Висарионовичем Стаљином, водио 1934. године, чувени писац научне фантастике Херберт Џорџ Велс, говорио је о ПЕН клубу, којем је тада председавао и рекао да се у овом удружењу „инсистира на слободном изражавању мишљења – чак и оног опозиционог“. „Надам се да ћу о томе разговарати са (Максимом) Горким. Не знам да ли сте ви већ спремни за толику слободу?“, упитао је писац. „Ми бољшевици то називамо ‚самокритика‘. Нашироко је упражњавамо у СССР“, одговорио је Стаљин. Самокритика је из Совјетског Савеза, сасвим природно, пренета и у од нациста тек ослобођену Југославију и Србију. Уобичајени ритуал био је да се, уколико неки од чланова Комунистичке партије заблуди, пружи шанса за искупљење – јавно, на партијском састанку. Обичај је био да блудник говори само о сопственим гресима, али препоручљиво је било да спомиње и грехе других, што би веома благотворно деловало на његову потенцијалну рехабилитацију. Оваква врста самокажњавања ради искупљења посебно се јако укоренила у Србији, где је и еволуирала и прерасла у нешто што се у модерним временима почело називати „аутошовинизам“. Линија између ова два је веома танка, а народ је на ове феномене толико навикао да му је неретко јако тешко да их идентификује.

Доказ овога стања су и недавни иступи председника Извршног одбора Социјалистичке партије Србије Бранка Ружића. Он је прво у интервјуу за „Блиц“ од 23. марта ове године изјавио да је само „скромни левичар и мали политичар“ (самокритика) а онда у интервјуу за „Курир“ од 5. априла поставља питање „како можемо (ми несрећни Срби) да дођемо у позицију да критикујемо државу (Хрватску) која је пре годину дана ушла у ЕУ“ (аутошовинизам). „Морамо да сведемо на минимум евентуалну штету у међународним односима без икаквог рационалног разлога“, додао је Ружић. Дакле, шта нам је поручио скромни левичар? Да је бласфемично критиковати државу која је остварила толико цивилизацијско достигнуће и напредак, те се успела учланити у ЕУ, а да подсећање на злочине почињене над припадницима свог народа представља „наношење штете међународним односима без рационалног разлога“. Заиста, подсећање на 250 000 прогнаних је крајње нерационално у модерном свету којем теже скромни левичари и у којем су једина рационалност слободно тржиште и профит. Да не заборавимо и слободан проток људи и роба, у чему су се најновији чланови ЕУ 1995. показали као велемајстори. Ружић није једини у Србији, Хрватској и другим државама којима смета понашање, како је рекао, „политичког циркусанта“ Војислава Шешеља, укључујући и његово паљење хрватске заставе. Према анкетама, такво понашање у Србији подржава мање од пет посто грађана. Овде је Ружић, видимо, у убедљивој већини. У мањину га сврстава, међутим, то што њему очигледно више смета паљење хрватске заставе, него паљења српских кућа 1995. Да није тако, он не би сматрао да су изјаве које је министар Александар Вулин дао на рачун Хрватске, њеног премијера Зорана Милановића и неких других сусједа, „штетне“, него, нажалост реалне, и схватио би шта је у њима било „резонски“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

2 коментара

  1. Ovi novi levičari su prihvatili neoliberalizam kao svoju ideologiju. Oni nemaju moralno pravo da nam govore šta je ispravno a šta ne.Oni su levičari toliko koliko će napuniti svoje džepove,a naše totalno isprazniti.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Ruzic je stvarno vrlo skroman levicar u odnosu na Seselja desnicara, ali je vrlo servilan Kolindi i drugima mozda rezervise letovanje-moze biti jeftinije a rec njegova…

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *