Почетна / БРОЈ 366 / Пуцањ из ‘93.

Пуцањ из ‘93.

Пише Никола Врзић
Шта говоре документа која је објавио МУП у вези са смрћу пријатеља заштитника грађана Саше Јанковића пре 22 године у његовом стану?

Причу је покренуо „Информер“, таблоид који је актуелним властима ближи од осталих српских таблоида, од „Блица“ до „Курира“. Открио је детаљ из живота заштитника грађана Саше Јанковића који је досад био непознат јавности: да се у Јанковићевом стану 1. априла 1993. године убио његов пријатељ Предраг Гојковић, и то пиштољем који је припадао Саши Јанковићу а који је, устврдио је „Информер“, био нелегалан.

Уследио је деманти Саше Јанковића, у којем је навео да је „од свих тврдњи које сте о мени објавили у броју од 18. априла, тачно једино да се 1993. године у стану у којем сам живео десила смрт мог блиског пријатеља“, те да је „ЧИСТА ЛАЖ“ и тврдња о нелегалном пиштољу и „дословце све друго“ што је „Информер“ навео.

КАМПАЊА И КОНТРА-КАМПАЊА И у данима који су уследили (укупно пет, до сада) „Информер“ је наставио да „гази“ по овој причи, у чему су многи препознали медијску кампању актуелних власти усмерену против заштитника грађана, с којим је власт и иначе у тињајућем сукобу још од јануара ове године и Јанковићевог изненадног (и, узгред, неоправданог) напада на Војску Србије.

Кампањи против Саше Јанковића одговорено је кампањом за Сашу Јанковића, у којој су у заштиту заштитника грађана, посредством НВО Центар за практичну политику међу чијим партнерима су и амбасада Велике Британије, Мисија ОЕБС-а у Србији, Фонд за отворено друштво, Центар за евроатлантске студије…, стали и Борка Павићевић, Динко Грухоњић из НДНВ-а, бивши председник аутономашког Војвођанског клуба Ђорђе Суботић, Соња Бисерко, извршна директорка Фонда за хуманитарно право Сандра Орловић, Соња Лихт, Весна Пешић, Јелена Милић из Центра за евроатлантске студије, функционери Демократске странке Гордана Чомић, Балша Божовић, Горан Јешић…

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *