Почетна / БРОЈ 367 / Подморнице у предизборној бици

Подморнице у предизборној бици

Зa „Печат“ из Лондонa Дејан Лукић
Непуне три недеље уочи општих избора, Британија је подељена и око будућности свог нуклеарног арсенала, који је постао осетљиво политичко питање на Острву

Седмог маја Британци излазе на парламентарне изборе, а сва испитивања јавног расположења говоре – овог тренутка – о мртвој трци између конзервативаца Дејвида Камерона и лабуриста Еда Милибанда. Завршница кампање игра се свим калибрима и са све мање фер-плеја.

НУКЛЕАРНЕ ОПТУЖБЕ Једна од експлозивних тема кампање постало је и питање стања и будућности националног система нуклеарног одвраћања. Конзервативци су протекле седмице увели у битку оружје „масовног разарања“ у обрачун са директним противницима, лабуристима. Грађанима се панично поручује да ће, ако буду гласали за лабуристе и ако Милибанд, кога називају „Црвени Ед“, постане премијер, Путин у Кремљу да процвета од радости. Конзервативци из вишецевног оружја засипају електорат још и упозорењем да „Црвеном Еду“ држава нипошто не би смела пасти у руке – поготово систем атомског одвраћања. Јер је, како говори пропаганда конзервативаца, у питању „слаб карактер“ и „непоуздана личност“. Милибанду се ставља на душу да опасно жонглира будућношћу нуклеарног потенцијала земље; те да му се, тако слабом и тако непоузданом, нипошто не сме препустити у руке тако озбиљна национална ствар. Да је лидер лабуриста „слабог карактера“ и „непоуздан“ доказ је – иде даље ова теза – то што је и властитом брату, Дејвиду, „забио нож у леђа“. Ову мисао изрекао је јавно министар за рад у садашњој влади и Камеронов блиски човек, Ник Болс. Оптужбу је до краја појаснио без длаке на језику: „Упитајте се кога би Владимир Путин волео да 8. маја види у Даунинг стриту број 10. Одговор је: човека који је оставио Сиријце на цедилу (Русима) и човека који се уортачио са једном женом која би да укине наш нуклеарни потенцијал.“

Та „једна жена“ која би да елиминише британску нуклеарну моћ јесте Никола Стурџон, лидерка Шкотске националне партије (СНП) у чијем се политичком манифесту захтева демонтирање и протеривање подморничког атомског језгра из луке Клајд на шкотској територији.

Државни секретар за одбрану Мајкл Фалон је у овом подморничком рату отишао за читаву морску миљу даље. По њему, Ед Милибанд је човек који је забио тај нож у леђа рођеном брату Дејвиду па би, стога, забио нож у леђа и држави Британији. То би извео тако што ће да уђе у „прљави пакт“ са СНП госпође Стурџон, чија је – како Фалон обавештава Британце – „опсесија да протера ‚Трајдент‘ из Шкотске“. Да још мало утера страх у душу бирачког тела, оптужба је, такође, да је „Црвени Ед“ стао раме уз раме са Владимиром Путином у подршци сиријском председнику Асаду да се одржи на власти у сукобу са опозицијом. Не мари, при томе, што сиријску опозицију воде џихадисти; у бици за сваки глас и џихадисти су добродошли.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Један коментар

  1. Ko oni,pa oni bi se ka.ali za funtu

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *