Почетна / БРОЈ 364 / Офанзива Велике Албаније

Офанзива Велике Албаније

Пише Никола Врзић
Док Еди Рама и Хашим Тачи прете уједињењем Албаније и Косова, посланици Скупштине Србије за помоћ моле „премијера“ Косова Ису Мустафу

Седећи поред велике заставе државе коју не признајемо, и без обележја државе коју би, макар по функцији, требало да представљају, народни посланици у Скупштини Србије Риза Халими и Шаип Камбери су се у Приштини, у уторак 7. априла, састали са премијером независног Косова Исом Мустафом. Претходни пут када се један српски званичник састао са неким званичником Приштине у присуству обележја те државолике творевине, иначе, био је још 12. маја 2011, приликом приштинског сусрета Борка Стефановића, тадашњег главног српског преговарача у бриселским преговорима с Косовом а данашњег потпредседника Демократске странке, са тадашњим потпредседником косовске владе Хајредином Кучијем. Разлика између ова два сусрета састоји се у томе што је Стефановић тада, добро знајући шта чини седењем поред косовске заставе, слагао јавност тврдњом да његова „посета нема никакве везе са било каквим атрибутима државности“ – и у тој лажи не би ни био ухваћен да „Коха диторе“ није објавила фотографију која га је демантовала – док су се Халими и Камбери уз овај атрибут косовске државности сликали сасвим лежерно и отворено, па је та фотографија и објављена на званичној интернет страници Исе Мустафе, премијера Косова.
Штавише, како стоји у званичном саопштењу са овог састанка, не само што се Мустафа дрзнуо да „нагласи значај помоћи Косова за развој ситуације у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа“ и да „изрази спремност (своје) владе да помогне у том погледу“ већ су и двојица посланика српске скупштине „затражили даљу помоћ Косова у решавању проблема и општем развоју овог дела“, а уз то су са Мустафом и „поделили своје бриге око различитих аспеката повезаних са тренутним положајем Албанаца“.
Овај израз великоалбанских претензија на још један део Србије у Србији је прошао незапажено. Можда им је промакло.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *