Почетна / БРОЈ 367 / Наоми Клајн и гасна „шок-доктрина“

Наоми Клајн и гасна „шок-доктрина“

Пише Мара Кнежевић Керн
„С обзиром да се америчка гигантска постројења за експлоатацију и дистрибуцију гаса граде бар за следећих 40 година, очигледно је да Америка – самопроглашени лидер у борби против загревања Планете – управо прави мрежу ултрамоћних атмосферских грејача. Да ли смо сви ми колективно полудели?“, пита славна канадска новинарка

Нафтна индустрија већ годинама емитује поруку да Американци морају преузети ризик загађивања земље, воде и ваздуха и да прихвате „спасоносне“ фракинг технологије за испумпавање природног гаса из шкриљаца. Ова технологија би – према нафташима и с њима повезаним политичарима – обезбедила земљи „енергетску независност“, а украјинска криза им је дала ветар у једра (ако није због тога и изазвана).

Европски проблеми с руским гасом дају читавом пројекту „хуманитарну“ димензију, а о закулисним играма око америчког „решења“ писала је и Наоми Клајн, назвавши стратегију искоришћавања кризе зарад прибављања добити за приватни капитал „доктрином шока“, спровођеном у циљу наметања бизнис пројеката, који иначе, под другим околностима, не би били прихваћени.

„Шок је“, подсећа Наоми „ендемска појава у деструктивном глобалном систему, што омогућава апсурдну ситуацију да се истовремено убире порез на СО2 и зарађује на технологијама које загревају Планету.“ Она се позива на биохемичара Роберта Ховарта, водећег светског експерта за емисију метана, који тврди да метан има 86-100 пута већи потенцијал загревања атмосфере од СО2. „С обзиром да се ова гигантска постројења за експлоатацију и дистрибуцију гаса граде бар за следећих 40 година, очигледно је да Америка – самопроглашени лидер у борби против загревања Планете – управо прави мрежу ултрамоћних атмосферских грејача. Да ли смо сви ми колективно полудели?“

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

2 коментара

  1. I dalje je cilj Amerike da demonstriraju svoju bahatost i licemerje, a i to da mogu da čine po celoj planeti šta im je volja.Lično mogu samo da se molim bogu da Kina, Rusija i Indija naprave neki oblik saveza kao protiv težu Američkoj oligarhiji i kompanijama koje finansiraju i postavljaju vlast u Americi.Verujem da ću doživeti takav trenutak.EU je odavno marioneta SADa.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. jesmo,poludeli smo….
    trebalo bi da iskljucimo na jedan dan kompjuter,mobilni telefon,televizor…

    a i da se igramo sa niskim frekfencijama…mozda presecemo koji talas koji nam svake sekunde emituju amerikanci !!!!

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *