Почетна / БРОЈ 363 / МАКСИМ ГРИГОРИЈЕВ, Директор Фондације за истраживање демократије – Запад у Украјини затвара очи пред најгнуснијим злочинима

МАКСИМ ГРИГОРИЈЕВ, Директор Фондације за истраживање демократије – Запад у Украјини затвара очи пред најгнуснијим злочинима

Разговарао Филип Родић

Директор руске невладине организације Фонд за истраживање демократије Максим Григоријев у интервјуу за „Печат“ говори о прогону новинара у Украјини, злочинима и мучењу којем су изложени противници нових кијевских власти, проблемима у спровођењу мировног споразума из Минска и сличностима између онога што се данас дешава у Украјини и распаду бивше Југославије. Григоријев, чија је организација до сада објавила два извештаја о ратним злочинима у Украјини, каже да су кршења људских права и правила ратовања „обимна и систематске природе“, те да се ради о „намерној политици која има благослов украјинског руководства“.

Главни повод за вашу посету Београду јесте обраћање на Међународној конференцији „Заштита безбедности и интегритета новинара у региону ОЕБС“, током којег сте говорили о ситуацији у Украјини. Како сте описали стање медија у овој земљи захваћеној хаосом?

У Украјини је у последњих годину дана у јеку јуриш на слободу говора без преседана. Украјинске власти најбруталније прогоне све медије и новинаре на чију уредничку политику не могу да утичу. У том светлу, забрањени су сви руски медији, осим оних опозиционих, па чак и научни и стручни часописи. У последње време из Украјине је протерано око стотину руских новинара, а они који су преостали су проглашени за терористе и води се лов на њих, у правом смислу те речи. Да бих вам илустровао ситуацију, навешћу један пример. Попут Американаца, који су после инвазије на Ирак својим војницима поделили шпилове карата са фотографијама и подацима ирачких званичника за којима се трага, тако су и у Украјини направљени шпилови карата са лицима и именима људи који морају бити убијени, а на њима се налазе и многи руски новинари. Новинари су отворено проглашени за мете, а неки од њих су и убијени. У данашњој Украјини, свим новинарима који имају другачије мишљење, схватање, објашњење ствари које се дешавају у односу на званични Кијев, сада је онемогућено да раде.

У директним нападима на новинаре чак су учествовали и неки званичници. Подсетићу вас, на пример, да су тројица посланика партије Свобода прошле године упала у канцеларију Александра Пантелејмонова, директора Прве државне телевизије, физички га измалтретирали и натерали да поднесе оставку. Нападачи су били толико дрски да су овај напад чак и снимили и објавили на Интернету. Може се рећи да су нападачи били само представници једног, екстремнијег, дела нових украјинских власти, али је са њима саучествовао читав мајдански естаблишмент, јер власт овог човека није заштитила, није га вратила на посао. Због овог криминалног акта нико није прогоњен, све се тихо и мирно завршило, без икаквих последица. Морам рећи да су сличне сцене виђене и код вас. Прво је НАТО током агресије српске новинаре прогласио за легитимне мете које треба уништити и бомбардовао зграду државне телевизије, а потом смо имали и превратнике који су брутално претукли директора ове телевизије, због чега, као и у Украјини, нико није одговарао.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *