Почетна / БРОЈ 366 / Кувар и епитроп

Кувар и епитроп

Драгомир Антонић 

Монах Никанор Савић у Хиландару је прошао све хијерархијске лествице док није стигао до првог епитропа што је одговарало игуманском положају у другим манастирима. Хиландар се држао традиције; игуман манастира је Пресвета Богородица а земни калуђери могу бити само њени помоћници

Пре четрдесет година сам први пут боравио у манастиру Хиландару. Отад безброј пута. Проводио бих у њему по четири недеље једном у години. Тад је у Хиландару живео  монах Никанор Савић родом из села Дивци код Ваљева. Провео је у Хиландару више од педесет година. Упокојио се 1987. године док је био на мисионарском путу у Аустралији. Тамо је и сахрањен.

У Хиландару је прошао све хијерархијске лествице док није стигао до првог епитропа, што је одговарало игуманском положају у другим манастирима. Хиландар се држао традиције; игуман манастира је Пресвета Богородица а земни калуђери могу бити само њени помоћници. Тако је монах Никанор или старац Никанор, како су га у његовим позним овоземаљским годинама звали, био игуман али без права да носи ту титулу. Ословљавали су га са: старче, оче, епитропе, проигумане. Био је добродушан али и велики штедиша. Злонамерни би рекли да је био шкртац.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *