Почетна / БРОЈ 365 / Коњска глава у кревету Милоша Земана

Коњска глава у кревету Милоша Земана

Зашто је Александар Вучић изненада позван у посету Вашингтону, и какву будућност наших европских интеграција или пак сопственог политичког позициoнирања најављује председник СПС-а Ивица Дачић?

Пише Никола Врзић

илош Земан је попустио. Председник Чешке неће присуствовати Војној паради 9. маја у Москви, у славу 70-годишњице победе над нацизмом и фашизмом, иако је до јуче изјављивао како ће руској Победничкој паради присуствовати зато што захваљујући небројеним совјетским – а пре свега руским – жртвама „у овој земљи не морамо да говоримо немачки као послушни колаборанти, што не морамо да поздрављамо ‚Хајл Хитлер, Хајл Химлер, Хајл Геринг‘“… Штавише, због свог – планираног, јавно најављеног – учешћа на московској Паради победника ушао је и у отворени сукоб са Сједињеним Америчким Државама, са њиховим амбасадором у Прагу Ендрјуом Шапиром који је његов одлазак на Параду критиковао као „кратковид“ и „неподесан“ чин па му је због тога Земан узвратио да су му – америчком амбасадору – „врата Прашког дворца затворена“ и „не могу ни да замислим да чешки амбасадор у Вашингтону даје савете председнику САД где треба да путује. Нећу дозволити ниједном амбасадору да се меша у програм мојих путовања у иностранству…“

А онда је чешки председник нагло променио своју одлуку, и „то је Земанова суверена и независна одлука која није повезана са критикама његовог пута у Русију“, неуверљиво је свог послодавца оправдао портпарол председника Чешке Јиржи Овчачек, неуверљиво, јер, како је то прошле недеље обелоданио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, „сви партнери са којима се састанем када их посетим, или колеге које нам дођу у посету, дошли су под притисак америчког амбасадора или неког ниже рангираног изасланика Вашингтона, који су у регион дошли са упозорењем… САД покушавају да ограниче односе других држава са Русијом“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

4 коментара

 1. Мислим, да би Владимир Путин, председник Русије могао да
  скине рукавице и покаже руску песницу,и да недозволи некажњено
  блаћење и шиканирање Русије, од мизерних и силиконима надуваних
  силеџија, па макар се они пртстављали као „западна деократија“.
  Време је,време.—-милан

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Спиридон

  Све изјаве па и ова најновија Ивице Дачића као и посета Александра Вучића Вашингтону значе само две ствари. Прва је да се и од жутих може жуће а друга је било куда безалтернативни пут ка ЕУ је свуда.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Окренимо се себи и бранимо наше интересе, све остало је краћег даха него што наше власти мисле!
  Дотерало се до дна…немамо куда ,сем да сами радимо и зарадимо , и да се сами саберемо, организујемо, обновимо…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. zemlje kao ceska, poljska, madjarska, rumunija, bugarska,slovacka svi znamo bile su zemlje varsavskog pakta, one su danas sve zemlje nato pakta.promenile su pakt, ali koliko je meni poznato, narodi tih zemalja rade u engleskoj, nemackoj,italiji, francuskoj i te zemlje uopste ne gledaju blagonaklono na tu /saveznicku/ populaciju. u tom smislu treba posmatrati i postupke ceskog predsednika.nista se nije u sustini promenilo, promenio se samo pakt. tuzno ali istinito.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *