Коме сметају српски војници у Москви

Различите реакције на одлуку председника државе о учешћу српских војника на паради у Москви 9. маја. Из Европског парламента – порука да одлука може да утиче на европски пут Србије. У Београду – анализе да се не сме оспорити право победника у Другом светском рату да учествује у паради поводом Дана победе над фашизмом.

Војници Србије ће марширати на војној паради у Москви, то је сигурно. Не зна се у ком саставу. Зна се да војску на Црвени трг шаљу и Кина, Белорусија, Јерменија. Долазак је потврдило још 26 шефова држава и влада.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да се одлука о учешћу Србије на војној паради у Москви некима неће свидети, али да Србија води суверену спољну политику, у складу са националним и државним интересима.

“Не очекујем неке проблеме, али та одлука се некима неће свидети”, рекао је Дачић и указао да је Србија дала велики допринос борби против фашизма.

“Желео бих да подсетим да је Србија у оквиру бивше Југославије, заједно са борцима Црвене армије, учествовала у ослобађању Југославије и да смо дали велики допринос у победи против фашизма”, рекао је Дачић.

На велику улогу Србије подсећа и руски амбасадор у Београду Александар Чепурин. Заједничка историја не сме се заборавити.

“Улога Србије и Југославије у борби против фашизма од првог до последњег дана рата је велика. И то високо цене и поштују у Русији. Заступљеност српске стране има веома симболички значај. То наглашава историјско јединство наших народа, традиционалне везе пријатерљства које вежу Србе и Русе”, каже Чепурин.

Претпоставља се, међутим, да велики број европских земаља у светлу украјинске кризе, а под притиском Вашингтона, неће послати своје представнике. Шеф мисије Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт сматра да је реч о сувереној одлуци, али подсећа да је ситуација у Украјини и даље озбиљна, а став Уније о Криму јасан и непромењен.

“Као што знате, оваква одлука је национална одлука. На Србији је да одреди на којим ће догађајима да учествује и на какав начин да учествује, укључујући, наравно, и параду у Москви”, каже Давенпорт.

Знатно оштријег става је председник парламентарне групе за Србију у Европском парламенту Едвард Кукан. За њега је Николићева одлука у супротности са изјавама о посвећености процесу укључења у Европску унију.

“У тренутној ситуацији, таква одлука постаје важан политички гест. Председник Николић требало би да буде свестан да такви гестови могу да имају утицај на процес европских интеграција земље”, рекао је Кукан.

Политизује се све, од олимпијаде до јубилеја 70-годишњице победе над фашизмом, став је спољнополитичких коментатора.

Ако постоји елементарно разумевање у Европи и Америци, Србија због параде не би требало да има проблеме.

 

Најава Немачке, Француске, Велике Британије да не учествују у паради не узнемирава Москву. Без оних који не дођу Русија ће преживети, поручују у Кремљу кратком реченицом: То је наш велики празник.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *