Почетна / БРОЈ 365 / Кинески „Нови пут свиле“ против хегемоније САД

Кинески „Нови пут свиле“ против хегемоније САД

Почетком априла 2015. године више руских и кинеских медија поново је скренуло пажњу јавности на план изградње „Новог пута свиле“ (из 2013. године) свако на свој начин. Циљ – везивање Западне Европе уз Русију

Пише ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ

Изворно, концепција изградње пута „Новог пута свиле“ је кинеска и први је о томе проговорио министар спољних послова Кине Ван Ји. Он је рекао да је „неопходно створити кинеско-монголско-руски економски коридор“. „Трансевроазијски пут би ишао преко Русије у Средњу Азију. То није економија, већ чиста геополитика“, рекао је он. Пријаву за учешће у пројекту дало је већ 60 држава, а формирана је и Азијска банка инфраструктурних инвестиција, која је ових дана у центру интересовања. О чему се, дакле, ради?

Окретање Русије Истоку очигледно обележава снажан кинески акценат, али се однос две државе овим не ограничава. Напротив, зближавање Москве и Пекинга има стратешки карактер и од умећа координирања њихових интереса и тежњи много тога зависи. Не само за Русију и Кину већ за целу Евроазију, значи, и за цео свет.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *