Почетна / БРОЈ 366 / Као под Москвом 1941. године

Као под Москвом 1941. године

Пише Зоран Милошевић
„Није чест случај да народи науче из прошлости, а још је ређе да из ње извуку исправне закључке“, рекао је својевремено маг америчке спољне политике Хенри Кисинџер. Ова његова мисао може се пренети и на ситуацију у којој се налазе његова земља и Запад у односу на Русију. Покушавајући да понове 1941, они показују да ништа нису научили из претходног искуства Хитлера и Наполеона. Са друге стране, Москва показује да је свесна свог положаја и да је спремна да Западу одржи још један час

Руски војни аналитичари протеклих дана опсежно су се бавили проценама актуелне војно-политичке ситуације и том приликом констатовали неколико важних чињеница. Експерти (портал topwar.ru) наглашавају да се Русија, прво, неочекивано подигла, али да то и није чудно, јер је имала сличних тренутака у својој историји. Када је Јекатерина (или Катарина) Велика обезбедила Руској империји статус суперсиле, њен немачки фелдмаршал Миних (Бурхард Кристоф фон Миних 1683-1767) дао је неочекивано објашњење: „Русијом, нема сумње, управља сам Господ Бог, иначе није могуће објаснити њено постојање!“ Друго, војно-политичка ситуација је слична и оној из 1941. године по многим питањима. На пример, по заузетим територијама које припадају „руском свету“, затим по понашању народа Западне Европе (они који су били сарадници Хитлера и данас су сарадници НАТО). Треће, Русија се, као за време Стаљина, убрзано наоружава модерним оружјем, одбијајући да се увуче у директни рат, желећи још времена, тачније – војни аналитичари сматрају да ће највећа држава света бити спремна за директно сукобљавање са НАТО 2017. године. Бројни су руски стручњаци, али и званичници, који намећу ову мисао. Тако је закључио и Григориј Кваша у угледном часопису за дипломате „Мир и политика“ (2012. године). Реч је о почетку рата у којем ће Русија победити. И функционер Организације договора колективне безбедности Игор Панарин такође је понављао ову тезу током априлске посете Србији (2015) као и тврдњу да ће се украјинска криза завршити управо те, 2017. године. Можда је објашњење дао руски председник, који је на питање новинара у вези са овим рекао: „Ситуација није добра… Русија је на маршу, јача!“ Шта то све значи, остаје да се види.

И познати руски професори универзитета слично резонују. Тако Максим Калашњиков у новом хладном рату Запада против Русије види велику шансу. Наиме, Запад је скинуо маску и сада отворено тврди да су Руси „недовољно цивилизовани“, те да их треба лишити суверенитета (поделити земљу на „независне“ државе) а ресурсе предати у руке „цивилизованог дела човечанства“. Половина тог пута пређена је распадом СССР, али даља дезинтеграција је заустављена. Од 1992. до 1995, када је Русија била слаба, само заузетост Запада Југославијом, односно Србијом, спасла је земљу од расула. Када се Запад тргао и смислио план коначне дезинтеграције Русије – било је касно, јер се са Србима носио читавих 10 година, а Руси су се у међувремену почели опорављати. Сада Руси маштају о победи и учвршћивању права на суверенитет и развој.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Један коментар

  1. … да, има различитих `сличности`… 1941, Хитлер се бавио Србима – десетак дана, а натовци 1991- 1999, – скоро десет година ?
    Ипак, руски `планери` не би требало да се заваравају – све `опције` рата против Русије – нису искључене ?
    САД, које и не знају шта је то истинска борба за опстанак, већ им то ( `опстанак` као `лидера` по надобудном PNAC пројекту ?!) дође као интересни `спорт`, на `безбедној` удаљености, долазе у позицију неопрезног `радозналца`, или неваљалца који није у стању да разуме ствари ?

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *