Почетна / БРОЈ 366 / Јобик на власти 2018?

Јобик на власти 2018?

Зa „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић
Победа „Јобика“ чини врло вероватном и могућност тријумфа ове странке на парламентарним изборима који ће се у Мађарској одржати 2018. године

После низа корупционашких скандала и масовних протеста због предложеног пореза на интернет крајем 2014. године (од којег се касније одустало) десноконзервативној странци мађарског премијера Виктора Орбана, „Фидесу“, рејтинг је нагло почео да опада. Орбановој влади први „жути картон“ показан је два месеца касније. Уместо свог дотадашњег представника у државном парламенту Тибора Наврачића (иначе потпредседника „Фидеса“, који је у међувремену именован за комесара ЕУ за културу, образовање, политику младих и спорт) грађани Веспрема 22. фебруара ове године за новог заступника изабрали су независног кандидата Золтана Кеса (којег су подржале и све партије леве оријентације). Победом Кеса (43,1 одсто гласова) против Лајоша Немедија из „Фидеса“ (поверење му дало свега 33,4 одсто бирача) партија контроверзног премијера Орбана двоструко је поражена. Остала је без свог врло важног изборног упоришта на западу земље, а друго – поразом у Веспрему „Фидес“ је изгубио двотрећинску већину у парламенту Мађарске. Подсетимо, Орбанова странка (на изборима 2014. године) са коалиционим партнером – демохришћанима – као и 2010. освојила је апсолутну већину, али овог пута свега за једно место, од укупно 199 у парламенту!

ЦРВЕНО СВЕТЛО У ФИДЕСУ Да би скренуо пажњу јавности са великог пораза, Орбан – којем је до тада свемоћна двотрећинска већина омогућила да спроведе значајне уставне и институционалне реформе за које су готово сви критичари аргументовано (по)тврдили да ограничавају слободу медија и правосудне надлежности – умањио је значај ових избора. „У будућности више не планирам законе за које је потребна двотрећинска већина“, поручио је преко медија које контролише.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *