Извештаји комисија за утврђивање узрока пада хеликоптера

Након сагласности јавног тужиоца да се подаци садржани у извештајима комисија за утврђивање узрока настанка ванредног догађаја удеса војног хеликоптера ХТ-48 (Ми-17) учине доступним јавности, министар одбране донео је одлуку број 876-2 од 3. априла 2015. године о опозиву степена тајности података.

На основу наведеног објављујемо:

Одлуку јавног тужиоца

Извештај Комисије коју је формирао начелник Генералштаба Војске Србије

Извештај стручне комисије коју је формирао командант РВиПВО

Прилози оба извештаја биће објављивани сукцесивно.

Извештај Комисије коју је формирао начелник Генералштаба Војске Србије

4 коментара

  1. Из војног извештаја и : ” 11. предлог: “, јасно се види да су све предложене мере да се не би десило нешто опет слично, написане у 20-ак примедаба!
    Те примедбе у суштини јасно кажу да је главна кривица у организацији и командовању у Војсци, другим речима срамота!

    Пилот хеликоптера је неколико, али неколико пута тражио да слети на Бањички вис-ВМА или на аеродром Батајницу, а друга страна је неколико пута одбијала и тражила да слети на аеродром Н.Тесла?
    И после неуспешне навигациијеод стране контролора ,покушаја да слети на аеродром Н.Тесла, пилот покушава да подигне хеликопер …

    Кажу да су га наводили на аеродром Н.Т. јер је спремљен дочек за бебу, а пар минута пре њиховог покушаја слетао је цивилни авион?, којa ја је то неодговорност!?

  2. Znaci ipak su odogovorni oni koji su ih poslali na ovaj let bez povratka. Nigde se ne pominje jeli vodja vazduhoplova bio treniran za “ILS” proceduru. Samo se govori o osposobljenosti za let u povoljnim i slozenim meteo uslovima danju i nocu. Zasto je uopste trebalo da se slece na civilni aerodrom “NT” po principu kako slecu letilice s fiksnim krilima ? Helikopter moze da sleti na bilo koju poljanu, ne trebaju mu poletno sletne piste kakve ima “NT” aerodrom. I dalje sve ostaje sumnjivo. Kao sto sam vec napomenuo izvestaj ne obradjuje jeli posada bila osposobljena za instrumentalno letenje/ sletanje ili ne ..

  3. У заглављу : ВОЈНА ТАЈНА
    СТРОГО ПОВЕРЉИВО
    ГЕНЕРАЛШТАБ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

    Толико о заштити осетљивих информација, шта тек раде стране агентуре и шта им се све сервира!?

  4. Драган

    „Контролор лета посади саопштава да је комплетан прихват бебе организован на аеродрому „Никола Тесла”, посада потврђује и тражи инструкцију за слетање на тај аеродром”, наводи се у извештају ове комисије.“

    Дакле, то је кључни моменат – инструкције контроле лета /а ова то добила од кога???/ – да се посада “определи“ за слетање на аеродром Никола Тесла, а не на неко /успут/ безбедније место.
    И док су, у првом моменту, пилоти у медијима описивани /по изјавама војног и политичког врха/ КАО ХЕРОЈИ, сада испада да су то “пијандуре“ које су крајње несавесно извршиле добијени задатак – а од кога???
    Дакле, на аеродрому Никола Тесла је био спремљен флмски, холивудски, позоришни дочек, уз присуство бар два министра /војног и здравства/, а ту би се нашао и премијер, ако не на аеродрому, онда свакако на Институту “Мајка и дете“, на Новом Београду!
    И, сада, када се све то од хепенинга /“ФЕКЕТИЋ 2“/ претворило у трагедију, најлакше је окривити оне којих више нема, јер – “МРТВА УСТА НЕ ГОВОРЕ“!!!
    Срамно, поражавајуће срамно, срамно, срамно…!!!
    Одвратно, одвратно, одвратно…!!!
    Још одвратније је то што се сада све то покушава медијски да амортизује поквареним и лажљивим изјавама премијера како ће се од јесени /а које године???/ “повећати“ плате и пензије!!!
    Ту се придружује и медијска бука око Шешељевог испада са палењем застава непријатеља Србије, србскога народа – Бога и Човека!!!
    Зашто ћути Врховни комадант – произвођач “Томоваче“, начелник Генералштаба, јер су их у издавању команде – извршења овог задатка – “препишали“ /ОБОЈИЦУ/ као “последњу рупу на свирали“
    А ко је то учинио???
    Ко је тај / или ти / који су се ставили изнад Устава Србије и ову двојицу ладно “ПРЕПИШАЛИ“???

    Драган Славнић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *