Почетна / БРОЈ 367 / Између хладног и нуклеарног рата

Између хладног и нуклеарног рата

За „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић
НАТО је последњих година за више од хиљаду пута повећао број летова поред руских граница на Балтику, а војне вежбе у овом региону одржава скоро сваки дан, укључујући и симулирање атомског напада

Бројне експертске анализе, не само последњих година, посвећене су могућности избијања нуклеарног рата између САД и Русије. За време Хладног рата, ови сценарији су се сасвим озбиљно разматрали, а у појединим ситуацијама, чинило се, планета је долазила на корак до атомског Армагедона. Чак је и бивши амерички председник Роналд Реган, како сведоче његови савременици, сасвим озбиљно стрепео од такве могућности. Управо њему је то било највидљивије из Беле куће, јер је његова владавина означила кулминацију супарништва две суперсиле. После тога је уследио период релативног затишја за време „демократских снага“, када је у Русији пропадало и трунуло све, укључујући и атомске бомбе. Од доласка у Кремљ Владимира Путина, поново су се актуелизовале приче о хладном рату. А од прошле године и избијања кризе у Украјини, све више се спекулише о томе – да ли ће се садашњи хладни рат претворити у нуклеарну зиму.

ШТИТ – УНОСАН ПОСАО

Све више је елемената који указују на војно заоштравање између Русије и Запада. То, наравно, не значи да је рат неизбежан, али утиче да најгори сценарији буду поново разматрани. Како сматра Владимир Козин, шеф групе саветника директора Руског института за стратешка истраживања и дописни члан Руске академије природних наука, САД и НАТО се активно припремају за рат против Русије. Своју тезу поткрепљује тврдњом да је у последњих десет година активност летова војних авиона НАТО поред граница Русије на Балтику повећана чак 1.240 пута! Ако је ова калкулација тачна, то убедљиво сведочи да су ратне припреме у пуном јеку. Мада, за то постоји и обиље других доказа.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Један коментар

  1. A kad pocinju,pa poceli bi oni odavno da imaju kokosinji proizvod,samo laju.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *