Почетна / БРОЈ 365 / Игра мачке и миша

Игра мачке и миша

Од почетка кризе у Украјини, сведоци смо скоро свакодневних извештаја о неком „блиском сусрету“ НАТО и руских авиона или бродова. У 2014. дошло је до 144 инцидента, што превазилази збир свих инцидената који су се догодили између 2005. и 2010. Док се Вашингтон и Брисел жале на „руску агресију“, поставља се питање шта се доиста крије иза овог феномена и да ли је руско понашање заиста ратнохушкачко, или за то постоје сасвим оправдани разлози

Пише Филип Родић

Био је леп пролећни дан, 12. април прошле године, мање од месец дана пошто се Крим на референдуму одлучио за отцепљење од Украјине и повратак Русији. Амерички морнари гордо су се шепурили по свом ракетном разарачу четврте генерације који носи име по америчком маринцу који је од маларије умро у вијетнамском заробљеништву – Доналду Куку. Ову идилу срушио је, свега два дана по уласку поноса НАТО и америчке морнарице у Црно море, руски тактички бомбардер „СУ-24“. Брод „Доналд Кук“ (ДДГ-75) опремљен је са 56 до 96 крстарећих ракета „Томахавк“ домета до 2.500 километара које могу да носе конвенционалну, али и нуклеарну бојеву главу и више од педесет противавионских ракета разних типова. Најзанимљивији део опреме на „Доналду Куку“ је најмодернији борбени систем „Аегис“ – интегрисана поморска мрежа која повезује одбрамбене ракетне системе свих бродова присутних у једном региону, чиме се обезбеђује истовремено откривање, праћење и уништавање више стотина мета. Поред овога, „Доналд Кук“ има и четири велика радара чија се моћ може поредити са оном коју поседује неколико стандардних копнених радарских станица.

Овај ултрамодерни брод и његову посаду малтретирао је релативно застарели авион типа „СУ-24“ (серијска производња започета је 1985, а 2014. започето је са заменом овог авиона новијим „СУ-34“) који није носио никакво наоружање, него је испод његовог трупа био окачен руски уређај за електронско ратовање назван „Хибини“. Како се руски авион приближавао америчком броду, тако је овај уређај онеспособио све америчке радаре, контролна кола, системе за пренос информација… Другим речима, свемоћни систем „Аегис“ који се инсталира на најмодерније НАТО бродове искључен је попут телевизора преко даљинског управљача. После овог „електронског шока“, руски авион је симулирао ракетни напад на брод који је био „слеп и глув“. Пре него што је успаничене Американце оставио на миру, руски силеџија је овај маневар поновио чак дванаест пута, као да спроводи рутинску вежбу. Како је нешто касније признао Стејт департмент, посада брода је „озбиљно је деморалисана“ овим инцидентом, иако руски авион није носио ни бомбе, нити ракете. После трауматичног искуства, разарач четврте генерације одмах се упутио на сигурно, у НАТО луку у Румунији, а према неким медијима, 27 морнара затражило је да буду премештени са „Доналда Кука“.

Ово је био само један од првих у низу инцидената између руских и НАТО снага који су се догодили од почетка кризе у Украјини, али је врло илустративан за све оно што је уследило.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. Имају ли Руси нешто тог `Хибинија` и за нас, да почнемо да терамо одавде натовске `пацове` ?

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *